Представяте ли си как се прибирате с детето от разходка и къщата блести от чистота – подът свети, чиниите от закуска са измити, прозорците са кристално чисти, пердетата – почистени, а пералнята празна и дори дрехите вече са изгладени. Със сигурно ще се запитате дали магичният Мистър Пропър тайно не е гостувал в дома ви. Вместо това на вратата ви посреща любимият с покана за идеално сготвен обяд за вас и с вече стоплено пюре за малката ви дъщеричка. Каква невъзможна картинка!


Е, добре, хубаво е да помечтаете малко, но трябва да се събудите от фантастичния сън и да навлезете в реалността. Повечето двойки знаят, че след като са станали родители, домакинската работа е едно от първите неща, за които се карат. Спорят кой, кога и как да чисти... Това като че ли са по-малките тегоби, защото възникват проблеми като пазаруването, поправката на капещата чешма, готвенето.... Кой обаче поема по-голямата част от тези “животозастрашаващи” дейности? Според проучване на Университета в Мериленд, САЩ, през работната седмица жените се трудят 16 часа повече от мъжете, което значи по 3 часа на ден отгоре. Освен рутинните задължения на работното място потомките на Ева се грижат за къщата, за децата, чистят, готвят, пазаруват, извеждат домашните любимци... И ако цялата тази тирания не ви изглежда много справедлива, редно е да включите и половинката си в домашните задължения. Ето няколко съвета как да го направите така, че партньорът да не се почувства унизен и пътят да е мирен, осеян с любов!

План за атака
Съставете план за това кой по колко часа е ангажиран извън дома и колко е натоварена работата му. Половинката, която има повече свободно време, трябва да помага повече вкъщи. Добре е да включвате в домашните задължения и децата. Може да ги мотивирате, като им пускате музика или придавате на досадното чистене форма на игра (състезание).
Напишете на един лист най-важните ежедневни дейности у дома. Срещу всяка отбележете кой я върши и след това сравнете. Има ли равенство в отговорностите? Ако отговорът е “Не”, добре е да потърсите баланс. Някои двойки си разпределят домакинската работа по седмици – първата седмица жената изцяло поема всички дейности, втората седмица – мъжът, и т.н. Така обаче рискувате партньорът ви да не свърши всичко много качествено. Тази схема работи само ако любимият ви е прекалено отговорен и голям перфекционист.


Важното при разпределянето на задълженията е мъжът до вас да осъзнае, че домашната работа е точно толкова тежка, колкото и ръководенето на голяма фирма. Дори ако той работи повече, и на двамата ви се полага почивка в събота и неделя.

Бъдете търпелива
Със сигурност схемата с разпределянето на задълженията няма да действа от началото, но трябва да сте много търпелива. “Стриктно записвах всичко, което аз върша и което остава той да свърши. В края на деня правех рекапитулация. Опитвах се да не се дразня от неизмитите чинии и когато веднъж просто не му сипах вечеря, защото нямаше в какво да яде, той стана и изми всичко”, разказва 32-годишната Надежда Монева, майка на две деца. Разбира се, трябва непрекъснато да го хвалите – колко добре се справя, и да не забелязвате малките недостатъци в работата му. Друг начин да го накарате да ви помага е да му показвате колко трудно ви се удава дадена задача. Не е нужно да сте учили актьорско майсторство за това – изохкайте 2–3 пъти, направете физиономия от болка... Все пак това е мъжът, който ви обича, нали?
Има и по-фин, но много по-директен подход. Напишете списък със задачи, който да започва със “Скъпи, направи...” и го оставете до чантата или до леглото му. Първоначално използвайте трика 1–2 пъти седмично, но постепенно увеличавайте задълженията му. Ако презглава го затрупвате с всевъзможни задачи, той със сигурност ще се разбунтува срещу грубата ви намеса.

Прави каквото обичаш
Има жени, които са омъжени не само за съпруга си, но и за прахосмукачката, а и обожават да мият колата. Мъжете им пък с досада изхвърлят боклука, въпреки че с удоволствие биха бърсали прах. Когато разпределяте задачите, вземайте предвид това, което всеки от вас предпочита да прави. За най-омразните задължения може да дадете бонус – този, който ги поема, е освободен от някои по-леки ангажименти.

Дръжте езика зад зъбите си
Може би парньорът ви не върши всичко така перфектно, както вас, но все пак нали го прави. Ако искате да готви, оставете го да се изяви. Много жени смятат, че те са господари на къщата и това ги прави зависими от домакинската работа. Ако искате Той да ви помага, оставете го, без постоянно да му давате напътствия. Оценете идеите на партньора си, дори и да не съвпадат с вашите. В случай че вече не понасяте начина, по който той действа, направете му забележка, но деликатно – започнете с хвалба и продължете със съвет: “Ти свърши наистина прекрасна работа, може ли следващия път да добавиш и това...”

Благодари, възнагради и почини!
Дори работата, която той върши, да не е кой знае колко голяма, малко благодарност не е излишна. Има и такива дни, в които и на двамата няма да ви е до чистене и подреждане. Затова, след като сте станали родители, приемете, че не всичко ще е на мястото си. Не оставяйте стресът от домашните задължения да ви завладее, а постоянно подхранвайте любовта и хармонията в семейството си.