Всяка уважаваща себе си майка се гордее, когато детето й проходи. В градинката пред блока или на гости при приятелки може да чуете какви ли не истории за бебета гении, които прохождат още на... 6-месечна възраст. Необичайно, но... лъжа. Всяко дете е различно и прави първите си крачки, когато се чувства готово за това. Въпреки амбициите на майка си, малчуганът стъпва на краката си за първи път обикновено когато навърши 1–1 ½ год. Разбира се, има начини да помогнете на мъничето си да направи така желаните стъпки.

Мит Най-важни за прохождането са мускулите на краката на бебето.
Истина Ходенето е свързано с укрепването на няколко групи мускули. За да може бебето да направи първите си крачки, то трябва да тренира мускулите на краката, на гърба, на врата и на ръцете. Мускулите на торса помагат детето да седи и постепенно да се изтласква и да стане.


За да подпомогнете развитието на детето, повдигнете го за ръцете и го оставете да стъпи. То инстинктивно ще започне да подскача и да се друса. Това упражнение е от полза за мускулите на краката и гръбнака му. Оставяйте го да лежи по корем, за да упражнява мускулите на врата си, като вдига глава, за да се оглежда. Лежейки по корем, бебето ще повдига и гръдния си кош. Поставяйте различни интересни предмети пред очите на мъничето.

Мит Добре е да приберете опасните предмети от шкафовете, щом бебето проходи.
Истината Добре е, когато малчуганът навърши 6 месеца, да обезопасите дома. Скоро мъничето ще започне да пълзи, а не след дълго ще направи и първите си крачки. Сложете предпазители на контактите и заключете опасните шкафчета. Вдигнете нависоко всички чупливи предмети. Не дръжте лекарства, препарати или други опасни вещества на места, достъпни за малките пръстчета.

Мит Сложете детето в проходилката чак след като се научи да ходи добре.
Истината Започнете упражненията в проходилката още преди малчуганът да е направил първите си крачки. Оставяйте го в помощното средство за няколко минути. Ако след малко детето само стане и тръгне, значи е готово за нови предизвикателства. В случай че само седи и си играе, изчакайте още няколко седмици.

Мит Всички бебета пълзят, преди да проходят.
Истината Има деца, които направо правят първите си крачки и прескачат етапа на пълзене. Обикновено той започва между 7- и 10-месечна възраст. Има различни вариации на пълзене – на една страна, като командос, назад, на една ръка и на два крака, влачене...

Мит Най-големият проблем за детето е да се изправи.
Истината Малчуганът среща сериозни затруднения да седне обратно, след като веднъж вече се е вдигнал на крака. Много често детето се издърпва нагоре, като се хваща за решетките на креватчето и успява да стъпи. То се оглежда наоколо, преценява ситуацията и започва да плаче. Причината е, че не знае как да седне на дупето си. Всеки опит завършва с неуспех – малкото пада по нос или се удря лошо. За да го избавите от този стрес, може да се упражнявате през деня, като го повдигате и след това бавно го учите да се отпуска назад или пък да извива колената си, така че да седне, без да се удари. Децата усвояват това лесно, а и гравитацията ще им помогне.

Мит Децата прохождат най-добре с обувки.
Истината Оставяйте бебето босо. Обувките затрудняват образуването на свода на краката му. Това може да наруши баланса и координацията при ходене на мъничето. Ето защо най-добре не бързайте с обувките. През зимата обувайте буйки или меки терлички.

Мит Ако бебето ходи на пръсти, има сериозен проблем.
Истината Повечето деца прохождат на пръсти. Това обикновено се променя, когато детето навърши 3-години. В случай че то продължи да ходи така и не може да опре петата си на земята, потърсете консултация с ортопед.