Момчетата се обличат в синьо, момичетата – в розово, момчетата играят с камиончета и пистолети, момичетата – с кукли и плюшени животни... Кой не знае тези азбучни истини за двата пола? Дали обаче е така и откъде произтичат тези твърдения?


С развитието на технологиите, скенерите, микропроцесорите, бързите компютри учените успяха да разгадаят къде са силните и слабите страни на двата пола и на какво се дължат те. Разбира се, всичко идва от мозъка. Продължителни проучвания сочат, че мозъкът на момченцата и на момиченцата не е еднакъв. Още при раждането, че дори и преди това, има съществени различия, които определят поведението на малчуганите. Колкото повече растат, толкова повече тези разлики се проявяват. Това е така, защото клетките в най-активните части на мозъка се развиват и усъвършенстват, а клетките в областите, които не се използват толкова често, просто спират да функционират.

Ето основните различия между двата пола.

Езикови умения
Последни проучвания показват, че женският мозък се справя много по-добре отколкото мъжкия мозък с усвояването на езика. Това обяснява и факта защо момиченцата проговарят по-рано от момченцата. Рядко малките госпожици използват т.нар. “бебешки език”, техните изречения са по-дълги и сложни. Когато пораснат, в училище девойките се справят много по-добре с писането и с четенето.

Математиката
Онази част от мозъка, която отговаря за пространствените възприятия, при мъжете е по-голяма в сравнение с жените. Ето защо момчетата възприемат по-лесно триизмерните изображения. Проучване във Франция показва, че 21% от 2-годишните момчета могат да построят без проблем мост от кубчета. Само 8% от момичетата се справят с тази задача. Усещането за пространство е от основните разлики между жените и мъжете. Затова момчетата са по-добри в математиката и най-вече в геометрията. Замисляли ли сте се защо мъжете паркират по-лесно?

Количките
Фактът, че момчетата по-добре се ориентират в пространството, им помага и да проходят по-рано. Обикновено те правят първите си крачки 2–3 месеца по-рано от момичетата. Доказано е, че представителите на силния пол, дори и като малки, се справят по-добре с карането на кола или мотор. Затова пък техните нежни връстнички са много по-сръчни в ръцете. Те започват да държат молива по-рано, закопчават якето си по-бързо, без проблем могат да завързват обувките си още докато са съвсем малки и дори да пишат буквите.

Куклите
Отново по-доброто триизмерно възприятие на момчетата може да обясни предпочитанията им към играчките, които се движат – топка, камионче, количка. Момичетата пък предпочитат куклите, защото обръщат повече внимание на хората около себе си.

Кой е по-чувствителен
Женският мозък е по-развит в онази част, която контролира емоции като тъга, щастие, съчувствие. Това са чувствата, породени от някакво конкретно събитие и неговата интерпретация. А мъжкият мозък е по-голям в областта, която отговаря за страха, гнева, агресията, т.е. по-примитивните чувства. Това обяснява защо момичетата са по-емоционални и чувствителни, а момчетата – по-непослушни и по-необуздани. Именно поради тези особености малките момиченца са по-мили и срамежливи, а момчетата – по-груби и директни.

Игрите
На една и съща възраст 2-годишните момчета са по-гъвкави и силни, отколкото представителките на нежния пол. Те тичат, скачат и играят много повече от момичетата. Проучване на Университета в Масачузетс (САЩ) показва, че момичетата предпочитат игрите, свързани с къщата и семейството, а момчетата се забавляват с всичко, в което има смърт и насилие. Те обичат силата и затова са почитатели на супергероите от анимационните филмчета.

Сигурността
Тъй като обичат да анализират какво става около тях, момичетата по-добре преценяват действията си. Ето защо те са по-предпазливи и така ежедневието им е по-сигурно. Момчетата, колкото и да са малки, обичат риска.

Ефектът на стреса
Проучвания показват, че стресът подобрява паметта при мъжете. При жените обаче той има обратния ефект. Ето защо момченцата учат по-бързо, когато са поставени в екстремни условия.

Слухът
Доказано е, че момичетата чуват по-добре. Това може да успокои родителите защо, когато крещят на своя син, той се прави на разсеян. Момчетата просто по-трудно се съсредоточават. <P<Зрението
Разбира се и зрението зависи от пола. Оказва се, че момченцата виждат по-добре движението, докато момиченцата определят по-точно цветовете. В резултат на това госпожиците рисуват картинки с цветя и пеперуди, а малките господа – коли и космически кораби.