През последните месеци светът повече от всякога се интересува от всички варианти за подобряване на имунната система. Разбира се, тайните за здраве и сила все още се крият в природните дарове. Плодовете на облепихата (позната още като ракитник или морски зърнастец) са мощно оръжие срещу вирусните инфекции, което крие в себе си впечатляващо количество витамин С.

В зависимост от сорта то варира между 200 и 900 мг на 100 г плод. За сравнение съдържанието на витамин С в 100 г лимони е 50 мг. Две лъжици сок от облепиха са достатъчни, за да удовлетворят дневните нужди на възрастния организъм от витамин С.

Известно е, че имуностимулиращата сила на облепихата е била позната още на древните египтяни, а легендата гласи, че войниците на Александър Велики са я пренесли на европейския континент. Когато конете на гръцките воини, изтощени от битки, са пасли от тези жълто-оранжеви плодове, ставали несравнимо по-силни, бързи... и величествени. Затова и латинското име на растението (hippophae) означава „лъскав кон“.

Освен на витамини, облепихата е богата на магнезий, желязо, калций и манган. Тя е ценена и от вегетарианците, тъй като е едно от малкото растения, които съдържат витамин В12. 

Във вид на масло облепихата е ефективна в борбата срещу пигментацията и стриите през бременността.

Все пак този имуностимулант има и недостатъци. Поради продължителния процес на добив той не е от най-евтините продукти. Освен това според различните сортове вкусът му  често е горчиво-кисел, което със сигурност няма да се хареса  на малкото дете...