В първия ден на единайсетия ми месец ми направиха кръщене. Гостувахме на прабаба и прадядо в село във Врачанския балкан. Кръщенето ми беше в Тържишкия манастир. Бях облечена в прелестна бяла рокля на ситни розови цветчета, а на главата имах голяма широкопола шапка. Бях много развълнувана и важно крачех, като едва се държах за ръката на мама. Не плаках дори когато свещеникът ме потопи във водата. През цялото време се опитвах да хвана пламъка на свещта, но така и не ми позволиха.


На село видях овце, кокошки и други интересни животни. Скъсах много от лалетата в бабината градина. За пръв път с дядо бях за риба.

Като се върнахме в София, с мама правехме
чудни разходки в Борисовата градина

Носехме одеяло, върху което играехме с приятелчета. Слънчевите дни стават все повече. Дойде времето за късите ръкави. С голямо удоволствие се спускам по пързалките. Опитвам се и да се качвам по тях. Ходя все по-стабилно и уверено. Доста дълго мога да стоя права без помощ. Докато крача обаче, държа мама само за кураж. Тя пък започна да се отчайва, че никога няма да се пусна от нея.
Заведоха ме
в зоологическата градина

Най-интересно ми беше едно избягало пате. То много хареса оризовите ми бисквитки. Същата вечер за пръв път казах “па-па-па”.

Купиха ми гърненце. Още от първата сутрин “схванах” за какво се използва. Мама започна да ме слага всеки ден върху него, след като се събудя, и така намалихме нааканите памперси до... нула.
Досега действах предимно деструктивно, но вече се научих да поставям предмети в кутия. С дядо играем на камъчета. Изсипваме ги и ги връщаме в кофата, като ги подреждаме по наш, много специален начин.
У дома мама строи кули от кубчета, но засега аз само ги събарям.
Косата ми е пораснала толкова много, че мама ми връзва цели три опашки.
Татко ме качи за пръв път на въртележка с кончета. Много ми хареса и дори се разсърдих, когато трябваше да слизам. От този ден всеки път карам мама да ме води на увеселителните люлки в парка.
Менюто ми не се е променило особено. Не съм любител на пюретата. Искам да убедя мама да остана още дълго време само на кърма. Тя се смее, сякаш се шегувам. А какво да направя, като млякото е толкова вкусно?! Започнаха да ми дават твърдосварен жълтък. През деня обичам да си хапвам солети и бисквитки. Докато родителите ми вечерят, седя в столчето за хранене, а те поставят на табличката ми подходящи за мен неща – плодове, хляб, маслини. Повече цапам, отколкото ям, но така те вярват, че се уча да се храним заедно.
Зъбчетата ми са само две и няма изгледи, че скоро ще се сдобия с други.
Ходихме на язовир Огняново. Беше толкова топло, че играх във водата. Няколко дни по-късно ми купиха детски басейн. Надуваме го, когато съм на село при баба. Цапуркам вътре и надавам радостни възгласи.
У бабини успявам, лазейки, да изкача съвсем сама цялото стълбище.
Голям катерач съм
На вилата се научих да ходя боса. Пускам се и правя мънички предпазливи крачки. Готова съм да проходя.
Дядо ми направи пясъчник – само за мен! В него мога да играя до насита.
Открих, че цветята имат аромат. Мама ми показа как да ги мириша. Бързо схванах и сега много се забавлявам и се радвам на уханията им.
Празнувах първия си 1 юни с куп юлски бебета. Беше невероятно празненство. Получих бебешка количка за моята кукла. Сега я бутам в парка и имитирам мама.