Как детето открива света около себе си


От колко място се нуждае бебето, за да се чувства добре? В началото – от много малко, защото теснотата му дава чувство за защитеност. Но постепенно то има нужда от все повече място. Децата растат – и техният свят расте заедно с тях.Голям като корема на мама

Всъщност светът за човека никога вече не е толкова голям, както в началото на бременността. На милиметровия зародиш матката, която макар по това време да е голяма колкото орех, изглежда толкова гигантска, колкото е вселената за астронавта. Плодът се наслаждава на безкрайното пространство – ехографски снимки показват, че още през 14-ата г.с. нероденото се премята през глава и прави най-различни движения.


Светът обаче никога не е така ограничен като в края на бременността, когато бебето не може дори да разгъне ръцете и краката си.

Голям като слинга
Новороденото харесва светът му да е тесен и обозрим, просто защото му напомня за хубавите времена в маминия корем. С други думи, дали ще е в слинг, повито в пелени или здраво прегърнато, новороденото иска да усеща границите на тялото си. Така то по-бързо се успокоява, плаче по-малко и спи по-добре. Бебетата наистина се нуждаят от пространство да ритат с крака, но не непременно през първите седмици.


Голям като завивката ми
На 3–4 месеца бебето вече оценява одеялото, на което лежи. Обръща се от една страна на друга, макар и да не успява напълно. Забелязва, че светът продължава там, където тялото му свършва. Колко вълнуващо! Съответно на това очите му могат да фиксират и предмети, които са отдалечени на повече от 30 см и да го предизвикват да се протяга да ги хваща.

Голям като хола

През втората половин година се събужда поривът към откривателство. Сега детето може да се придвижва само и да разучава жилището. И е гордо, че може бързо да обходи стаите. Дали всички са го видели? Повечето бебета постъпват по следния начин: започват да се въртят, да протягат ръце и крака, докато се научат да пълзят. Обаче всяко осмо дете постига целта по различен начин и може например да прескочи пълзенето. Някои се пързалят по дупе месеци наред из жилището, докато се изправят за първия си рожден ден.

Моят свят е тук и там 
На 9 месеца детето разпознава помещения, които са извън неговото жилище – например жилището на баба и дядо, ако, разбира се, преди това основно го е изучило. Неговият свят е всичко, в което познава скритите места и е заобиколено от познати хора. Сега големият проблем е да се научи да се пуска. Пробва колко далеч може да изпълзи и колко дълго ще издържи, докато му се прииска познатата близост. Важна крачка в развитието, но и много объркваща. Затова не се чудете, ако особено вечер и през нощта малкото има нужда от много близост и топлота. То трябва да има достатъчно сигурност за новия ден, изпълнен с приключения!

Сега излизаме навън

Който може да ходи, открива света съвсем отначало – пътеката към дома, тревата на двора, улицата, където винаги трябва да се ходи за ръка с мама. Всяко самостоятелно покорено пространство, ако ще да е само разстоянието между пясъчника и катерушката, укрепва самочувствието – “Това вече го мога!”

„9 месеца“