От колко място се нуждае бебето, за да се чувства добре? В началото – от много малко, защото теснотата му дава чувството за защитеност. Но скоро има нужда от все повече място. Защото децата растат и техният свят расте заедно с тях.

Голям като корема на мама
Всъщност светът за човека никога вече не е толкова голям, както в началото на бременността. За милиметровия зародиш матката, която макар по това време да е голяма колкото орех, изглежда толкова гигантска, колкото е вселената за астронавта. Бъдещото бебе се наслаждава на безкрайното пространство – ехографски снимки показват, че още през 14-ата г.с. нероденото се премята през глава и прави най-различни движения.


Светът обаче не е и никога повече няма да е толкова ограничен като в края на бременността, когато бебето не може дори да разгъне ръцете и краката си.

Голям като шала за носене
Новороденото харесва светът му да е тесен и обозрим просто защото му напомня за хубавите времена в маминия корем. С други думи, дали ще е в слинг, повито в пелени или здраво прегърнато, новороденото иска да усеща границите на тялото си. Така то по-бързо се успокоява, плаче по-малко и спи по-добре.


Бебетата наистина се нуждаят от пространство да ритат с крака, но не непременно през първите седмици.

Одеялото е по-голямо от мен
На 3-4 месеца бебетата вече оценяват одеялото, на което могат да пълзят. Обръщат се от една страна на друга, макар и да не успяват напълно. Забелязват, че светът продължава там, където тялото им свършва. Колко вълнуващо! Съответно на това очите им могат да фиксират и предмети, които са отдалечени на повече от 30 см и ги предизвикват да се протягат да ги хващат.

Голям като хола
През втората половин година се събужда поривът към откривателство. Сега детето може да се придвижва само и да разучава дома. И е гордо, че може бързо да обходи стаите. Дали всички са го видели? Повечето бебета постъпват по следния начин: започват да се въртят, да протягат ръце и крака, докато се научат да пълзят. Обаче всяко осмо дете постига целта по друг път и може например да прескочи пълзенето. Някои се пързалят по дупе месеци наред из жилището, докато се изправят за първия си рожден ден.

Моят свят е тук и там 
На 9 месеца бебето разпознава помещения, които са извън неговото жилище – например жилището на баба и дядо, ако, разбира се, преди това основно го е изучило. Неговият свят е там, където познава скритите места и е заобиколено от познати хора. Сега големият проблем е да се научи да се пуска. Пробва колко далеч може да изпълзи и колко дълго ще издържи, докато му се прииска познатата близост. Важна крачка в развитието, но и много объркваща. Затова не се чудете, ако детето ви има нужда – особено вечерта и през нощта – от много близост и топлота. То трябва да има достатъчно сигурност за новия ден, изпълнен с приключения!

Сега излизаме навън
Който може да ходи, открива света съвсем отначало – пътеката към дома, тревата на двора, улицата, където винаги трябва да си хванат за ръката на мама. Всяко самостоятелно покорено пространство, ако ще да е само разстоянието между пейката и катерушката, укрепва самочувствието – “Това вече го мога!”
 
Лора Николова

психолог