В периода около първата–втората година детето постепенно губи физиологичната връзка с майката. То започва да формира собствената си личност. Именно в този период любимите играчки заместват майката.

Защо е толкова силна зависимостта?
За детето плюшеното мече е част от мама, която то може винаги да носи със себе си. Любопитното е, че днес привързаността продължава доста по-дълго, отколкото в началото на миналия век например. Това се дължи на факта, че тогава са преобладавали многодетните семейства. Бебето, което расте сред братя и сестри, преодолява много по-лесно зависимостта от майка си.


Парцаливият любимец е неприкосновен. Детето не се разделя с него и упорито го брани от желанието ви да го изперете. Мърлявият вид на плюшеното мече не се отразява на обичта. И все пак вие искате любимецът да е по-чист, защото малкото ви съкровище постоянно го прегръща, заспива с него, често го лапа...

Банята
Много от меките играчки можете да перете в пералнята. На тях сигурно има указание за това. По-трудно ще почиствате играчките с дълга козина или с пълнеж, които не се перат. Тях можете да дадете на химическо чистене или грубото замърсяване да премахнете с влажна кърпа. Обърнете внимание: с това не отстранявате многобройните болестотворни микроорганизми, които често се натрупват в любимите меки играчки. Там е предпочитаното убежище и на алергизиращите домашни акари.


Най-успешно ще се справите с паразитите чрез студова “терапия”. Сложете играчката за нощта или още по-добре за 24 часа в камерата на хладилника или във фризера и през това време осигурете на детето друг заместител. Меките играчки от синтетичен материал може би са по-хигиенични от тези с естествена козина или от типа халище, но не винаги са по-здравословни. Фините изкуствени косми могат да летят из въздуха и да попаднат в дихателните пътища на детето. Най-безопасни за гушкане са играчките от естествени влакна, например от памук. В тази категория са и направените от хавлиен плат – те могат да се перат и на ръка. Сушете ги на силно слънце или върху радиатора на парното през зимата.

Верният приятел
Не се притеснявайте, че обичта към парцаливия любимец може да забави развитието на вашето дете. Наблюденията върху 700 деца на около 3-годишна възраст доказват, че играчката, с която те не се разделят, ги прави по-уравновесени и самостоятелни. Не се опитвайте да отнемате верния приятел на детето – плюшеното мече!
Един съвет – обичният предмет може да е добър помощник дори в приспиването или в успокояването, когато детето безутешно плаче или е сърдито.