Деветмесечното дете става все по-подвижно и енергично. То има нужда и от разнообразна компания. Често показва, че само с мама вече му е скучно.

Постижения
В тази възраст детето по-рядко остава да лежи по гръб и по корем. То се върти ту наляво, ту надясно, от време на време сяда, и то напълно стабилно. Често застава и в позата “на четири крака”. Ако за миг загуби равновесие, подпира се на едната или на другата си ръка. Любимата му дисциплина обаче е пълзенето. То се предвижва много по-бързо, но не бива да е без надзор, за да не падне и да се удари. Ако се придържа за мебелите, може и да ходи покрай тях. Щом се пусне обаче, пада.

Ставите на 9-месечното дете са подготвени за изправеното положение. На тази възраст то напълно съзнателно пуска и хвърля играчките си. Пляска с ръце и маха за “Довиждане”. Проявява интерес към по-фини дразнители – тиктакането на часовника, телефонния звън, лая на кучето навън... Ако му се зададе въпрос “Къде е...?”, посочва с показалеца обекта.

Деветмесечното дете прави все по-успешни опити да хване чашата с двете си ръце, за да пие от нея. Дланите на ръцете му са разтворени и пръстите са подготвени за по-разнообразни действия. Малките неща хваща с палеца и с показалеца си.

По-богато меню
През деветия месец детето се храни както през осмия – четири- пет пъти дневно. Основната му храна е млякото. Менюто му включва още попара, зеленчукова супа и зеленчуково пюре с месо, плодова каша. То яде самостоятелно бисквита и от лъжица.
През този месец детето наддава 500 г, пораства средно с 1 см.

Все по-речовито и общително
Вашето 9-месечно дете произнася двойни срички и повтаря чути или произведени от него звуци.
“Говори“ много и с удоволствие. Понякога шепне, т.е. модулира гласа си. Активно общува с околните и чрез очите си. Нищо не му убягва. То се усмихва и когато е в добро настроение, гледа дружелюбно. Откликва на по-прости въпроси – ако го попитате “Къде е мама?“, поглежда към вас. Следи с особено подозрение непознатите. Щом ги опознае, на лицето му се появява усмивка. Когато не изпълните някое негово желание, избухва в плач. Ловко манипулира близките си чрез своите капризи. Добре знае, че тази реакция води до победи.

Детето обича да играе. Най-много се радва, когато някой го закача, прави му физиономии или някакви странни жестове, издава причудливи звуци. То си измисля игри и само – скрива нещо, после го изважда и очаква удивление от мама...
Когато чуе шум, обръща се към източника му. Дразни се, ако шумът не му харесва, или пък е доволно, ако му е интересен. Съсредоточава се, когато си бърбори – възхищава се на собствения си глас.
На 9 месеца детето проявява завидна хитрост – регулира децибелите на плача си в зависимост от това, какво иска да постигне. Категорично показва, че не обича да е само.

Как да му помагате

 • Закалявайте го. Всеки ден му правете въздушни бани, комбинирани с масаж и гимнастика.
 • По няколко пъти на ден измивайте ръцете му. То хваща различни предмети и се замърсява повече.
 • Щом се появи нова дума в речника му, повтаряйте я правилно, за да я научи добре и да я затвърди.
 • Не прекалявайте със забраните, но проявявайте строгост и безкомпромисност, когато има заплаха от инцидент.
 • Всеки ден водете детето на разходка. Събирайте го с деца. Поощрявайте го да общува.
 • Оставяйте го да играе на пода.
 • Говорете му и му пейте.

  Консултирайте се с педиатър, ако:

 • Детето не може да седи.
 • Не проявява интерес и не посяга към предмети.
 • Не бърбори.