Добре е през първите месеци на бременността да избягвате лекарствата. Ако обаче ви повали грип, непрекъснато ви се гади или пък, не дай Боже, ви заболи кръстът, ще се наложи да търпите болките и да стискате зъби. Разбира се, има логика да се жертвате в името на детето, защото именно през първите месеци се развиват всички органи и системи на малкото човече и не е добре да приемате химични вещества. Естествено под лекарско наблюдение е позволено, но има ли някаква алтернатива? Медитация? За някои това е решение, но за други има по-добра перспектива – хомеопатията. Оказва се, че болките в главата, в кръста, гаденето, а понякога дори и по-тежки състояния могат да се лекуват и чрез този стар метод.
Преди около два века в Германия д-р Самуел Ханеман открива, че някои треви и минерали, а и не само те са ефективни колкото и химичните елементи в обикновените лекарства. Освен това индивидуалният подход към пациента се оказва от изключително значение при т.нар. “нежна медицина” – хомеопатията. “Работим съвместно с лекарите, които практикуват традиционна медицина, защото ние също сме лекари по професия. За да си хомеопат в България, трябва задължително да имаш медицинско образование”, казва д-р Дора Пачова, председател на Асоциацията на лекарите хомеопати у нас. В момента в страната практикуват около 1000 медици, преминали през най-ниското ниво на обучение по хомеопатия, като само 60 от тях са покрили всички европейски и световни стандарти в тази сфера. Останалите продължават да се обучават в единственото училище по хомеопатия, което съществува в България.


“Нежната медицина” е много подходяща за бременни и вече родили жени. При нас идват майки с всякакви проблеми – от тежко сутрешно гадене, подуване на краката, прееклампсия до следродилна депресия и проблеми с кърменето. Добрият хомеопат прави цялостна диагноза на пациента той се интересува не само от състоянието и оплакванията му, но и от причината за възникването на проблема. Ако бременна в 9-ия месец дойде с болки в кръста, няма да се съсредоточим само върху отстраняването на болките, а ще я разпитаме как протича бременността й, за да разберем причината за нейното неразположение. Понякога дори съвсем малък стрес може да отключи дадена болест. Разнообразието от медикаменти е голямо. Познати са около 4500 хомеопатични лекарства, от които може да се избере най-подходящото”, обяснява д-р Пачова. В нейната практика тя се е срещнала с бъдеща майка, която е страдала от тежко сутрешно гадене и световъртеж. Стигнало се е дотам, че жената не е можела да се храни и дори е отслабнала с няколко килограма. С помощта на хомеопатията неразположенията са изчезнали. “Нежната медицина” й е помогнала в средата на бременността да се справи и с упоритото бяло течение, срещу което често предписваните средства от акушер-гинеколозите не са имали успех. В края на 9-ия месец хомеопатията е “преборила” и неприятните болки в тазобедрените стави. Разбира се, при тежки състояния през бременността или майчинството лекарите хомеопати предпочитат да дадат думата на традиционната медицина
“Идеалният вариант е, когато и лекарят, и хомеопатът си сътрудничат. За съжаление има колеги, които не приемат нашата терапия, други пък са по-отворени за сътрудничество, но това е въпрос на избор”, споделя д-р Пачова. “Хомеопатичното лечение не може да се използва в операционната, но има много други възможности. Важното е да не се стига до най-крайния стадий на болестта, а да се открие зародишът й. Имало е случай, при който в основата на заплашваш аборт е бил силен стрес. Хомеопатията е първото средство за избор, особено при бременните, които трябва да са изключително внимателни какви лекарства приемат, докато плодът се развива.