Какво да направите, ако бебето ви не иска да спи нощем. Буди се, върти се, плаче и не ви оставя да затворите очи дори за час, а вие отчаяно се нуждаете от почивка. Със сигурност има начин да го надхитрите и да го накарате да отлети в царството на сънищата.

Не хуквайте към стаята му
Денонощните грижи за бебето ви докарват до тотално изтощение. Само да помиришете възглавницата и вече сте заспали. В момента, в който от бейбифона се чуе и най-малкият звук, вие се събуждате и хуквате през глава да видите какво става. Още сънена, влизате с гръм и трясък в покоите на съкровището ви и виждате, че е будно и ви гледа с ококорени очи. Не ви ли е хрумвало, че шумът, който неизбежно предизвиквате при влизането в стаята, може да го събуди. Дори и да е издало някакъв звук, дори да е заплакало, сигурно е, че бебето бързо ще се успокои и ще заспи. Затова не хуквайте при него при най-малкия шум, долетял от бейбифона. Не е препоръчително нощем да свиква през час да ви вижда надвесена над леглото му.

Изгасете лампата
Често децата се страхуват от тъмното, но все пак опитайте да свикнете малкото да спи на загасена лампа. Ако обаче видите, че то се страхува и плаче, не го насилвайте, а действайте внимателно. Запалете  нощната лампа и изгасете голямата. След време започнете да светвате лампата в антрето или в стаята, съседна на неговата. Ще видите, че съвсем скоро ще дойде времето, когато страхът от тъмното ще е забравен.

Тиха музика
Приятна тиха музика облива стаята ви, отпускате се в леглото си, представяте си зелени поляни, аромат на свежи цветя и вятър, който разрошва косите ви... Не минават и пет минути и вече сънувате приятни сънища. Защо си мислите, че само вие заспивате, когато чуете любимата ви музика. Пуснете на детето тихи приспивни песнички. Дори и да се събуди, те ще го успокоят и то отново ще заспи. Нищо не ви пречи да пробвате. 

Не прекалявайте със съня през деня
Сънят е здраве, но не прекалявайте с броя на дремките. Педиатрите казват, че на бебето не трябва да се събират повече от пет часа сън дневно. Разбираемо е, ако при повече сън нощем то не може да затвори очи. Създайте режим на детето си и го научете кога е време за спане и кога за игра.

Не го карайте да стои будно до късно
Мислите си, че колкото по-късно заспива, толкова повече ще се изтощи и когато го сложите в леглото, детето ви моментално ще се унесе? Така само го измъчвате. То трябва да има точно определен час за лягане, който да не се променя всяка вечер. Преди лягане изкъпвайте детето също по едно и също време. След като го сложите в креватчето, прочетете му или му разкажете приказка за лека нощ. Останете с него, докато затвори очи, и ще установите, че заспиването не е чак толкова трудно.

Пълен тумбак
Уверете се, че детето ви не си ляга гладно. Нека последното му ядене за деня да не е часове преди времето за лягане, така че да сте сигурна, че коремчето на вашето мъниче е пълно.

Потърсете педиатъра
Пробвали сте какво ли не, но детето ви не иска и не иска да спи нощем. Нахранено, изкъпано, с приказка за лека нощ, с приятна тиха музика, всяка вечер в един и същ час... но без никакъв резултат. Посъветвайте се с педиатъра, той може да ви даде ценни напътствия, за които досега не сте се сещали. Ако детето ви е здраво, няма за какво да се притеснявате, имайте търпение и скоро то ще започне да спи непробудно цяла нощ.

Д-р Богдана Василева
педиатър