Внимавайте колко дълго оставяте детето да гледа телевизия. Последните проучвания показват, че ако 3-годишно хлапе се захласва пред малкия екран по-дълго от необходимото, когато стане на 7 год., ще има сериозни проблеми със съсредоточаването. Рискът расте с 10% за всеки час, през който сте оставяли малкото човече да зяпа анимационни филмчета или музикални клипове.


Данните сочат, че 1-годишните деца гледат телевизия по 2.2 ч на ден, а 3-годишните – по 3.6 ч дневно. На тази възраст децата са будни 12 ч от денонощнието, а това значи, че те прекарват между 20 и 30% от времето си пред синия екран. За съжаление това им занимание може да засегне някои процеси в мозъка, който се развива много интензивно през първите 3 години. Ако детето привикне към непрекъснато сменящите се образи, след това то много по-трудно ще възприема бавни неща като четенето, писането или слушането.

Не оставяйте детето до 2-годишна възраст да гледа телевизия, съветва Американската академия по педиатрия. По-големите могат да се забавляват пред екрана най-много 2 ч дневно. А идеалният вариант е 1 ч дневно. За да не скучае детето, най-добре му осигурявайте различни забавления. Със сигурност посещението на зоологическата градина, на някои музеи, четенето на книжки или играта сред природата са за предпочитане пред гледането на телевизия.