В минали времена бебето и майката са прекарвали първите шест седмици след раждането на легло и са си почивали. Въпреки че днес това изглежда прекалено, опитът показва, че бебетата понасят и по-бавно темпо на отглеждане. Те не се нуждаят от натоварена програма или от особено стимулиране. За тях са важни спокойствието, любовта и грижите, за да се чувстват сигурни на планетата Земя.


Бебето е доволно, когато всичко протича по обичайния начин – тук е леглото, там е пердето, наблизо е мама. През първата половин година познатата обстановка му помага да придобие чувство за сигурност и за самото себе си.

Трябва ли да прекарвате времето с кърмачето изцяло вкъщи? Това не е нужно. В края на краищата то няма да е доволно, ако родителите му се изнервят от еднообразния ритъм на живот. Което не означава да посещавате шумни кафенета и магазини с него и да прекалявате с разходките навън повече от 2–3 часа.
Бебето е като сеизмограф за настроенията на околните – когато мама се радва на среща с приятелка, това е разнообразие и за малкото. Когато мама не знае кое по-напред да свърши от безбройните предвидени за деня задачи, нервността й се предава и на бебето.

Освен това някои деца са свръхспокойни, докато други са лесновъзбудими. По-будните деца са застрашени от претоварване, макар намеренията на родителите да са най-добри. На такова любопитно дете трябва да се показва светът, да му се предлагат стимули, да се играе с него. Понякога обаче мама и татко забравят, че детето не бива непрекъснато да се дундурка и да му се обръща внимание. Често то мрънка не от скука, а защото не може да намери “копчето за почивка”, с което да си осигури покой. Не забравяйте това!

Стефка Станева
психолог