Това, което ще Ви разкажа, не е приказка, нито научна фантастика. То се основава на факти и снимков материал, резултат е на дългогодишни научни търсения и изследвания. Постепенно се навлиза в тайните на вътреутробния живот, живота на още нероденото мъничко същество. Нека се опитаме да се вживеем в неговите усещания, да си представим как протича неговият ден, като към реалните факти добавим и малко въображение…

7 ч.
В ранната утрин бебето е притихнало и сякаш е вглъбено в собствения си свят. То не проявява активността, характерна за останалите часове на деня. Кротува дори когато Вие ставате, закусвате и се залавяте за всекидневната си работа. На вътреутробните филми, снимани в тази част на деня, се вижда как детето леко отваря уста. Нима се прозява? Това, което се знае със сигурност, е, че сън и бодърстване се редуват ритмично едва в последното тримесечие на вътреутробното съществуване. Твърди се даже, че през този период бебето сънува! В полза на това говорят наблюдаваните движения на очните ябълки, типични за фазата на сънуване. Но какво ли би могло да сънува едно още неродено дете?

10 ч.
Преди обяд е. Хайде палчето в устата! Смученето на пръстчетата е толкова приятно! То е и полезно. Бебето тренира сученето - умение, което ще му е жизненонеобходимо след като се роди. Някои бебета тренират така упорито, че върху горната им устничка се образуват мехурчета.
Детенцето не дочаква обяда на своите родители и си похапва или по-точно си пийва от това, с което разполага - околоплодната течност. Всъщност то получава хранителните вещества, от които се нуждае, от своята майка чрез плацентата и пъпните съдове, но топлата, леко сладникава течност, в която плува, не е за пренебрегване. Установено е, че плодът има вкусови рецептори, че той поглъща с по-голямо удоволствие околоплодната течност, която е по-сладка. Възкиселият или нагарчащият привкус му е неприятен. Същото важи за случаите, при които бременната пуши или пие алкохол.

12 ч.
Мама и татко обядват. А за нероденото бебе настъпва времето за игри. То вече е бодро и изпробва силата на нежните си мускулчета. Пространството, с което разполага, е ограничено, но това не му пречи да се изпъва, после да се свива на кълбо, да размахва ръце, да рита с крака, да свива и разгъва пръсти. Понякога сякаш посяга към пъпната връв или по-скоро я докосва - тя е първата му играчка. Ако я доближи до ухото си - какъв е този приятен шум? Шумът от кръвообращението на мама…

16 ч.
В следобедните часове бебето с удоволствие слуша музика. То обича приятните мелодии - забелязано е пристрастие към Моцарт. Силните диско - или технозвуци го дразнят и възбуждат. Доказано е, че кърмачетата си спомнят мелодиите, които редовно са слушали през вътреутробния си живот. Те си спомнят и разпознават гласовете на мама и татко, в които са се вслушвали. Затова говорете му!

22 часа
Вечер е! В тъмния си дом бебето не знае, че и навън се е смрачило. Но то усеща, че настъпват часовете на нежност. Освободили се от дневните грижи, мама и татко с обич го галят през преградата на коремната стена. То долавя говора на ръцете им. И отговаря със своя сигнал - с леко, ласкаво ритниче.
През вечерните часове бебето е особено подвижно. Продължава да напомня, че е живо и бодро. То не иска и да знае, че на мама отдавна й се е приспало. Сякаш я подготвя за безсънните нощи, които я очакват.
Лека нощ, мъничко човече…