Осеммесечното ви бебето се стряска посреднощ, плаче неудържимо и ви търси. Много майки се безпокоят, защото тези състояния започват изведнъж без никаква видима причина. До тази възраст обикновено детето спи спокойно и вече дори не се нуждае от нощното си хранене. Нощните безпокойства обикновено започват около 8-месечната възраст. Разбира се, когато това се случи, първото, което родителите трябва да изключат, е възможността детето да е болно. Понякога малките са раздразнителни през нощта, ако са болни или гладни. В случай че малчуганът е напълно здрав, друга причина за честия нощен плач може да е появата на първите зъби. Болката при поникване на зъбите е най-силна през нощта. Ако бебето е съвсем здраво и не му никнат зъби, нощните пристъпи на плач са сигнал за т.нар. бебешка тревожност. За жалост това състояние е често срещано.
Осеммесечните бебета изведнъж започват да разбират, че хората и предметите наоколо реално съществуват, дори те да не могат да ги видят. Детето вече осъзнато може да изпитва радост, гняв, раздразнителност и безпокойство. За съжаление този период на бебешка тревожност може да продължи до 2-рата годинка, докато изчезне напълно.


Какво да правите. Когато малчуганът се събуди с плач, най-добре го целунете, за да усети близостта ви. Имайте едно наум, че всичко, което правите, ще се превърне в навик и ще се наложи да го повтаряте непрекъснато, защото бебетата бързо свикват с повтарящите се действия. Ако това не помогне, опитайте да изпеете на мъничето приспивна песничка или нежно го масажирайте по гръбчето. Някои майки оставят любимата играчка или одеяло в леглото на детето, за да го пази, дори капват малко от парфюма си, за да ухае на мама.