Нали не искате детето ви да има плосък тил? Тогава задължително от време на време го обръщайте.Няма бебе, което да не е сладко и очарователно. Някои са с по-големи бузки, при други най-голямо впечатление правят очите... трети са с прически като на пънк изпълнители...
Каква ще е главата на детето ви, когато порасне? Дали ще е кръгла като на мама, или продълговата като татко? Само да не е плоска отзад – това май никак не ви харесва. Добре е да знаете, че можете да го избегнете


Наистина гените имат най-важна роля за вида и на главата, но те не са единствените виновни, ако нещо във формата й не е наред. От голямо значение е в какво положение спи бебето и колко често го обръщате в леглото му.
През първата година главата на детето расте особено интензивно. Тя става не само по-голяма, но може да промени и формата си. Когато натискът върху черепните кости се увеличава, те забавят растежа си. Поради това частите на главата, върху които бебето лежи най-често или постоянно, изостават в растежа си. Ако например то спи само на гръб, тилът му се заобля по-слабо назад. В сравнение с момичетата момчетата три пъти по-често имат плосък тил. Причината е в това, че те често са по-големи и по-силни, главата им е по-тежка и натискът върху черепните кости при лежане е по-силен. Лошото е, че ако при момичетата този недостатък може да се скрие с подходяща прическа, при момчетата винаги бие на очи. Постарайте се да приложите малък трик Чрез него ще помогнете за правилната форма на главата. Поставяйте детето в креватчето последователно на лявата, на дясната страна и по гръб. Възглавница, която подпира кръста, ще му попречи да се изтърколи отново на гръб.

При тези лечебни обръщания за спането пропускайте само позата по корем, тъй като тя се свързва с увеличения риск от внезапна детска смърт.
След няколко месеца повечето бебета проявяват своеволие и имат достатъчно сили, за да заемат положението, което най-много им допада. Вашите опити да противодействате няма да имат голям успех. Не се притеснявайте. В този период детето вече прекарва по-малко време в лежане и дори насън се движи повече. Поради това главата му не е толкова изложена на натиск и може да расте равномерно.
Каквато и да е главата на вашето бебе – кръгла, малко пипонеста, продълговата... то е най-очарователното, нали?!