Как се променят краката през бременността? Вероятно трудно можете детайлно да ги оглеждате поради лошата „видимост“ – растящият корем ви пречи... Това обаче не е причина да не им обръщате внимание и да не се грижите за тях, особено сега в сезона на сандалите и откритите обувки.

Усещам ги отекли
През третото тримесечие краката ви може да ви се сторят слонски поради подутите глезени. Това се дължи на по-голямото количество кръв, което се произвежда през бременността. Излишъкът вода може да премине от кръвта в тъканите на краката и стъпалата ви. Най-добрият начин да намалите отоците е при всяка възможност да вдигате нависоко краката си и да избягвате продължително време да стоите права. Движете се колкото може повече, за да стимулирате циркулацията на кръвта.Какви са тези изпъкнали вени?

С нарастването на корема допълнителната тежест притиска вените в областта на таза. Това увеличава налягането на кръвта във вените на краката, което може да доведе до образуване на възли. Те изпъкват под кожата – т.нар. варикозни вени. Не всички бременни страдат от тях, но ако сте ги имали и преди забременяването или майка ви ги е имала, вероятността да ги получите е по-голяма. Добрата новина е, че обикновено след раждането те изчезват. Ако не можете да ги избегнете, поне се старайте те да не се влошат. Първото правило е да не седите с кръстосани крака, тъй като това затруднява кръвотока.

Не стигам до пръстите на краката си

Грижите за ноктите и ходилата са важни през бременността. Вероятно ви става все по-трудно да се грижите за пръстите на краката си, затова добре е да се доверите на педикюрист, който да реже ноктите им и евентуално да премахва мазоли или кокоши тръни.


Растящият корем променя центъра на тежестта ви и високите токчета може да нарушат равновесието ви.

Защо стъпалата ми растат?
През 9-те месеца може да ви стане трудно да напъхате краката си в любимите обувки. Стъпалата ви са променили формата си под влиянието на хормона релаксин, който разхлабва ставите и връзките в таза и ги прави по-гъвкави. Този хормон подготвя тъканите за раждането, но засяга и ставните връзки в цялото тяло, включително и в ходилата. Те могат да се разтегнат, да се разширят или да станат по-дълги. При някои бъдещи майки размерът на обувките се увеличава с цял номер. Отеснелите и омалели обувки могат да причинят мехури и разраняване на стъпалата. Затова най-добре си купете един номер по-големи обувки. Не забравяйте обаче, че растящият корем променя центъра на тежестта ви и високите токчета може да нарушат равновесието ви, което улеснява падането. За да избегнете риска, ходете с ниски обувки от естествени материи. Модните високи платформи също не са подходящи за бременни.

„9 месеца“