Да се пробият ушите на момиченцето, да се украсят с обички – в много семейства това е традиция, дори задължение. Така става ясно, че още от малко то се присъединява към представителките на своя пол и доказва на всички, че пред тях расте една бъдеща кокетна хубавица. Тези приятни вълнения са присъщи на майките и бабите и те с радост им се отдават.


Редно ли е ушите да се пробият в най-ранна възраст? Въпросът е важен, защото понякога настъпват нежелани усложнения. Най-неприятното от тях е инфекцията. Особено ако детето е много малко, първите симптоми след пробиването може да не се разпознаят, тъй като не винаги то може да съобщи какво точно изпитва. Ушните висулки понякога се зачервяват, раничката на мястото на убождане прокървява и дори загноява. Освен това естествено е, дори и да няма инфектиране, момиченцето да опипва с ръчички това висящо нещо – обичката, да иска да я изтръгне и да я разгледа. Случва се дори да се опита да я глътне. Така често си причинява болка и се стига до нежелани последици. Поради тези причини в някои страни преобладава резервираното отношение още през ранната възраст да се поставя този вид украса. Направено е допитване до немските родители: “Одобрявате ли поставянето на обици при малките момиченца?” Резултатите сочат, че 88.5% от тях са били категорично “Против”, а само 11.5% са изказали одобрение.

Пак от подобни съображения специалистите, които са се натъквали неведнъж на усложнения при ранно пробиване на детски уши, препоръчват това да не се извършва преди навършването на 4-годишна възраст. Процедурата задължително трябва да се направи от лекар в стерилна обстановка. Мястото на пробиване да се дезинфекцира и да се наблюдава за кървене или зачервяване. Желателно е да се избягват дългите, висящи и достъпни за теглене от детето или от някое любопитно другарче обици.
Така че вслушайте се в лекарските съвети. Не прибързвайте и отложете момента, когато вашата малка хубавица ще се разкраси и с първите си обици. Не става дума изобщо да се откажете от това украшение. Все пак то от векове се смята за неизменен атрибут на женския чар и винаги ще си остане желано...

Въпросът не е за подценяване, още повече като се има предвид, че и мъжкият пол все повече се пристрастява към носенето на обици и сигурно не малко млади майки с лекота биха пробили ушите и на невръстното си момченце, за да го направят по-модно и по-атрактивно...