Детето проявява вкусови предпочитания още от кърмаческата възраст. Как обаче ще се развиват тези предпочитания през следващите години, до голяма степен зависи от родителите. Известно е, че децата от най-ранна възраст се пристрастяват към сладкия вкус – всъщност той им е познат още от вътреутробния живот.

Вкуса определя мама
Ако още след втория месец не подслаждате водата и когато дойде време да включите плодов сок, го предлагате без допълнителна захар, детето постепенно ще привикне към тях и няма да ги отказва. Аналогичен е въпросът и с допълнителното посоляване на храната. Дали детето ще приема по-солена, или по-безсолна храна, зависи най-вече от кухнята у дома.


Съществен въпрос пред родители и педиатри е могат ли децата да са вегетарианци.
Вегетарианството става все по-популярно в съвременния свят. Основната причина е, че когато тази диета е правилна и балансирана, тя в най-голяма степен се доближава до съвременните препоръки за здравословно хранене. Думата “вегетарианство” произхожда не от английската дума vegetables (зеленчуци), а от латинските думи vegetus (здрав, читав, свеж, жизнен) и vegetare (съживявам).
Има различни видове вегетарианци – някои избягват само месо, други пък не ядат никакви храни от животински произход.

Провеждането на който и да е вегетариански режим не е по-лесно от спазването на всеки друг хранителен режим. Точно обратното – ако диетата не е добре балансирана, вегетарианството може да доведе до дефицит на определени витамини и минерали, което да предизвика здравни проблеми при децата. Колкото по-ограничително е менюто, толкова по-висок е рискът. По принцип добре обмислената и планирана вегетарианска диета осигурява нормален растеж и развитие на децата. Както лактоововегетарианските диети, така и пълните вегетариански диети задоволяват нуждите от хранителни вещества. Вегетарианската хранителна пирамида дава съответните стойности на всички хранителни вещества. Когато се подбират храни между голямото разнообразие в дадена група, нуждите се задоволяват чрез доставяните калории. И въпреки това, ако сте избрали вегетарианския начин на хранене за вашето дете, най-добре е да се консултирате със специалист диетолог, особено когато диетата е по-ограничителна.

Nota bene!
Има някои принципи, които обезателно трябва да познавате.
 Белтъкът е широко разпространен в растителните продукти. Нужните аминокиселини може да се набавят от разнообразни растителни протеини – зърнени храни, бобови растения, семена.
 Следете развитието на детето. Ако то консумира добре балансирана и разнообразна вегетарианска храна, ще наддава, ще се развива нормално, ще е достатъчно активно. Тогава не е нужно да се броят калориите, които получава всеки ден.
 Витамин В12 се съдържа само в продукти от животински произход. В соевите продукти има известно количество от този витамин, но 90% от него са в неактивна форма. Така че пълните вегетарианци се нуждаят допълнително от В12 под формата на добавка към храната.
 Желязото от месото, рибата и птиците се усвоява по-пълноценно от желязото от другите продукти. Вегетарианските диети обаче осигуряват изобилие от несвързано желязо, както и стимулатори за неговата абсорбция, най-вече витамин С. Крайният резултат е, че рискът от желязодефицитна анемия при вегетарианците не е по-голям, отколкото при консумиращите месо. Добри източници на желязо са пълнозърнестият хляб, бобовите храни, овесените ядки, оризът, зелените зеленчуци, шипките и др.
 Калцият е минерал, който е много необходим в детската възраст. Достатъчният му прием при лактоововегетарианската диета не е проблем, тъй като млякото и млечните продукти са основните източници на добре усвоимия калций. Много зеленчуци също имат високо съдържание на калций – броколите, сладките картофи, листните зеленчуци. На детето може да давате соево мляко, обогатено с калций.
 Цинкът е важен микроелемент за детето и то трябва да го приема като добавка или с храни, богати на този минерал. Такива са кафявият ориз, спанакът, бобът, зърнените храни (житото).
Децата от всяка възраст могат да са вегетарианци – по свой избор или по избор на родителите си. Пълното вегетарианство обаче не се препоръчва в ранната детска възраст, както и на бременни и кърмачки. В тези периоди потребностите от белтък, витамини и минерали са по-големи и съществуват сериозни рискове от хранителни дефицити.

Д-р Полина Митева
педиатър
гл. асистент към СБАЛДБ – София