Тази година Световният ден на недоносените деца (17 ноември) се отбеляза в няколко града на страната – София, Варна, Сливен и Шумен. В София, Фондация „Нашите недоносени деца” и Столична община, отбелязаха Световния ден в сградата на общината, чиято фасада бе осветена в лилаво, а в небето бяха пуснати 510 балона, отговарящи на средния месечен брой на недоносените деца в България за миналата година.

Pic 3

Водещи специалисти в областта на педиатрията, неонатологията, акушерството и физикалната медицина представиха информация за проблемите, свързани с преждевременното раждане. Основният фокус на събитието беше поставен върху необходимостта от повишаване качеството на грижите за бременните жени, новородените и недоносените деца, за да са в унисон с добрите европейски практики. Този процес може да бъде подпомогнат чрез включване в онлайн петицията на „Ene mene mini”, която да доведе до създаване на Препоръка на ЕС за единни държавни стандарти за грижа за здравето на новородените, за да може всяко бебе в Европа да има силен старт в живота.


Според последни данни за страната, една от всеки шест бременни жени няма достъп до пренатални грижи. За 2012 г. близо 10% от ражданията са преждевременни – от 63 891 родени деца в страната, 6 124 са недоносени, а 13,8% от бебетата са родени с тегло под 1 500 г. Данните за раждаемостта през 2012 г. показват най-малък брой новородени от 1997 г. насам, като тогава те са 64 000. В България около 7000 момичета под 18-годишна възраст раждат всяка година. Теглото на недоносените бебета може да варира от 600 до 2500 г., а дължината им – от 35 до 45 см.

Pic 2

В събитието взеха участие г-жа Албена Атанасова, зам.-кмет на Столична община по направление „Здравеопазване, интеграция на хора с увреждания и социални дейности“; г-жа Нина Николова, председател на Фондация „Нашите недоносени деца”; доц. Ралица Георгиева, Национален консултант по неонатология; проф. Владимир Пилософ, председател на Българска педиатрична асоциация; доц. Иван Чавдаров, Специализирана болница за долекуване, продължително лечение и рехабилитация на деца с церебрална парализа; г-жа Емилия Казълова, Алианс на българските акушерки;  журналиста Кирил Петров и актрисата Стефания Кочева.