Темата за детското сексуално развитие и свързаните с това преживявания на малчугана е все така трудна и непозната за родителите от третото хилядолетие...

Вечното табу
„ В шестата седмица вашето бебе ще ви дари с първата си усмивка!“, „С първата година идват и първите крачки на детето!”, е написано на плакат, окачен в кабинета на педиатъра. Обаче в кой момент от своето развитие детето започва да проявява интерес към гениталиите си? За това въобще не става дума на поредната консултация при детския лекар. Детето е олицетворение на чистота и невинност. Това е безспорната истина, но почти винаги в комплект с тази представа върви и митът, че детето не проявява сексуалност. Когато възпитатели и родители се сблъскат с факти, опровергаващи този мит, те са шокирани и склонни да реагират свръхемоционално. Някои от тях дори водят детето си при психотерапевт за „сексуализирано поведение”, а се оказва, че то просто е открило естественото удоволствие от самозадоволяването. Подобни неадекватни реакции често не остават без последствия за бъдещия сексуален живот на личността. Ето защо, колкото повече родителите приемат като нещо естествено сексуалното развитие на детето си, толкова повече те гарантират пълноценния му психо-сексуален живот като възрастен и дори намаляват риска от сексуални посегателства.

Еволюция на сексуалните чувства
Още новороденото бебе изпитва телесно удоволствие – при кърмене, при гушкане и т.н. Има ли обаче тази невинна близост нещо общо с еротичното чувство? Да, защото близостта от докосването е първата крачка към здравото психо-сексуално развитие. В този период гениталиите не играят особена роля. Кърмачето приема тялото си като единна цялост – всяко докосване, независимо къде, носи приятно усещане.


Бебето открива света първо чрез устата. Тази фаза от сексуалното развитие е наречена от Зигмунд Фройд орална. Прочутият австрийски психиатър е първият учен, който в детайли фокусира вниманието си върху детската сексуалност. Според Фройд приблизително след втората година започва т.нар. анална фаза. Тогава детето започва да проявява интерес към всякакъв род дупки, дори към фекалиите си. Тази фаза съвпада с периода, в който детето се отделя от майката (вече не го кърмят, учи се да сяда на гърне…). 

От третата година според Фройд започва фалическата фаза. В този период момчето изпитва едипови чувства (или чувства на Електра за момичетата според Юнг) към родителя от противоположния пол и съответно – ревност към родителя от същия пол. Този период трае до около 6-ата година. Наред със следващата фаза (гениталната) това е времето, когато детето насочва вниманието си към своите гениталии – фазата, в която открива удоволствието от самозадоволяването и игрите на чичо доктор. 
В модерната психология специалистите са единодушни, че тези фази не се разграничават толкова драстично, а се препокриват. Затова много момчета още на 3 години играят с пениса си. Момичетата пък откриват своите гениталии месеци по-късно, като най-често не ги докосват директно, а използват косвена стимулация (възглавници, плюшени играчки).

Ерекция на плота за преповиване
Родителите са сащисани – 6-седмичното им момченце се буди с ерекция. Това не бива да изненадва – и бебетата могат да получават ерекция. Забелязани са случаи на подобна телесна реакция и при бебета още в утробата. Това са рефлексни сексуални реакции. Влагалището на бебетата момичета може да се овлажни, а пенисът на момчетата да еректира, когато те се чувстват особено добре – например на плота за преповиване. Понякога обаче причината може да е изцяло физиологична – пенисът се втвърдява, когато пикочният мехур е пълен. Това не значи нищо повече от „пишка ми се…”

Сред общество
Тригодишният малчуган най-спокойно и открито си играе с пишката си, докато сте на детско парти или на гости при съседите. Потъвате в земята от срам и не знаете как да реагирате. Не избухвайте с възмутен тон. Избягвайте и обясненията на висок глас на опашката в супермаркета. Приемете, че интересът на тригодишните към гениталиите им е нормална част от тяхното развитие. 3-годишното дете обаче е достатъчно зряло, за да може в разговор на четири очи да възприеме, че с поведението си причинява неудобство на другите и трябва да се сдържа да го прави извън къщи и пред непознати. При малките деца самозадоволяването често е несъзнателен процес, затова може да се налага да подсещате малчугана за вашата уговорка. 

„9 месеца”

Колкото повече родителите приемат като нещо естествено сексуалното развитие на детето си, толкова повече те гарантират пълноценния му психо-сексуален живот като възрастен.


Хванати по време на секс
Много родители изпитват силно притеснение да не би детето да връхлети в семейната спалня точно по време на секс. В някои случаи мама и татко могат да си спестят дългите обяснения. Например когато детето е сънливо и не успява да асимилира в каква ситуация сварва родителите. Задължително условие обаче е те да запазят спокойствие, сякаш нищо особено не се е случило, като обяснят, че просто са се гушкали. Ако обаче виковете и стенанията са били твърде силни, има риск детето да ги интерпретира като акт на насилие и да се изплаши, че татко причинява болка на мама. В тази ситуация родителите трябва да успокоят малчугана и да го уверят, че никой не е наранен.