Притеснявам се как трябва да се грижа за пъпчето на бебето през първите дни, след като ни изпишат от болницата. Какво трябва да имам под ръка? Да слагам ли лепенка на пъпа?

Пъпчето на бебето стерилно се връзва в родилния дом. При някои деца то пада още в болницата. Ако ви изпишат по-рано, пъпът ще падне едва към 5-ия ден след раждането и трябва сама да се грижите вкъщи. У дома приготвяте само 95° спирт, памук и антибиотична пудра. При всяка смяна на пелените за еднократна употреба повдигнете леко шипката над пъпния остатък и почиствайте основата с памук и спирт. 1–2 пъти през деня поставяйте антибиотична пудра. Задължително това се прави след банята на детето. След като пъпът падне, на мястото му остава малка раничка. 3–4 дни от нея излиза секрет. Обработвайте мястото по същия начин.


Лепенките, които се продават, са подходящи само за пъпните хернии. Не ги използвайте, ако всичко с пъпчето на вашето дете е наред. Пъпът трябва да остане отворен, за да може да диша и да се почиства. Ако го затворите и намокрите, той няма да може да се изсуши добре и да падне.