Болестите при детето са едни от най-големите кошмари на всяка майка. Запушеният нос, ожулените колена, болките в ушите са все неща, които съпътстват развитието на малчуганите и без които не може.


Редица заболявания се лекуват в домашни условия и родителите са тези, които активно трябва да участват в процеса. Често от техните познания и умения зависи колко дълго ще продължи заболяването и какъв ще е неговият изход.

Хремата е едно от най-често срещаните заболявания при децата. При по-големите тя не е сериозен проблем, но за бебето може да се превърне в истински кошмар. Когато носът му е запушен, то не може да суче и остава гладно. Ето защо още при първите симптоми на хрема трябва да повикате вашия педиатър, а докато го чакате, опитайте да отпушите нослето на малкото човече. Най-добър ефект имат специалните бебешки капки за нос, които отбъбват лигавицата на носа. В никакъв случай не поставяйте повече капки, отколкото е написано на листовката. Честата и продължителна употреба на капките може да доведе до раздразване на лигавицата, често кихане, дори до алергия.
За да поставите капките за нос, сложете бебето да легне по гръб, като здраво държите главата му. Повдигнете леко носа му и с капкомер поставете необходимия брой капки. Внимавайте капкомерът да не влиза в ноздрата, защото при внезапно движение може сериозно да нарани лигавицата на носа. Освен специални капки може да пробвате да поставяте 2–3 пъти дневно по 1–3 капки майчина кърма (изцедена непосредствено преди процедурата), охладен чай от лайка или солен разтвор (физиологичен разтвор, купен от аптеката). За да се преборите по-бързо с хремата, давайте на детето да пие много течности – това втечнява секрета и той излиза по-бързо.


Добре е да овлажнявате въздуха в стаята, в която спи болното бебе. Поставете влажна кърпа или чаша с вода върху стойката за сушене на дрехи или върху радиатора. След половин час ще забележите, че малчуганът диша по-леко.
Не насилвайте по-голямото дете прекалено често да духа носа си в хартиени кърпички. Със сигурност те са по-хигиенични, но дали издухването е здравословно, е спорно. Оставете малкото човече да подсмърча. По този начин носният секрет поема по естествения си път към фаринкса и се поглъща. При издухване на носа в носните кухини се създава високо налягане. През Евстахиевата тръба към средното ухо се изтласква секрет, съдържащ микроби и въздух. Прекалената употреба на носни кърпички може да доведе дори до по-продължителна хрема. От друга страна, кожата около носа на малкото човече се зачервява и разранява.
Хремата обаче не е единственият проблем на майките. Често се случва бебето да страда от болки в ухото
Най-ефикасни са специалните капки, които трябва да се използват само по лекарско предписание. Поставете детето да лежи на противоположната страна на болното ухо. С едната си ръка издърпайте ушната мида леко назад и нагоре, за да изправите външния ушен канал. С капкомер капнете от разстояние необходимия брой капки, предварително затоплени до телесната температура. Добре е детето да остане в това положение поне 5 мин след процедурата. Поставете малко чисто и сухо памуче в ухото. Не заменяйте капките със затоплено олио. При някои заболявания то само увеличава болката и няма да помогне.
Новородените често страдат от конюнктивит и се налага да се поставят капки за очи. Дори и досега да не ви се е случвало, най-добре е да сте подготвена. Задължително преди за започнете, добре измийте ръцете си. Поставете бебето да лежи по гръб или да седи в скута на някого. С палеца на лявата си ръка притиснете долния клепач така, че да се образува улей между него и очната ябълка. С показалеца леко издърпайте веждата нагоре, за да се отвори добре окото на бебето. С дясната си ръка и с помощта на капкомер поставете необходимия брой капки. В никакъв случай не го опирайте в лигавицата на окото. Ако изтекат няколко капки навън, почистете ги с чисто памуче или марля.