Вашето дете се доближава до първия си рожден ден. То става все по-ловко, хитро и умно. Вие с радост посрещате неговото желание да се научи да ходи и мечтаете по-скоро да дойде времето, когато ще го водите за ръчичка на разходка.

Какво може
Обичаните досега пози по гръб и по корем явно вече са омръзнали на детето ви. Щом го поставите в креватчето по гръб, то веднага се обръща, като използва страничното положение и стабилно сяда. Когато е по корем, започва пъргаво да пълзи. И в двете умения се справя без помощта на мама или на някого друг. От началото на четвъртото тримесечие детето седи самостоятелно, изправя се и стои стабилно, като се държи за околните предмети. То се опитва да ходи около неподвижна опора. Може да се състезава по пълзене. Явно много му се иска да проходи – понякога се отпуска, но щом направи няколко самостоятелни стъпки, се олюлява и тупва. Това не го отчайва и то неуморно прави нови и нови опити. Мама е изпълнена с оптимизъм – малчуганът й е амбициозен и от него ще стане Човек!


Най-често вашето 10-месечно дете ходи настрани, хващайки се за мебелите. Тази възраст е междинен етап от хоризонтално във вертикално положение – към позата Homo sapiens. Новите умения дават възможност на детето да опознава околния свят и са нов етап от неговото развитие. Прохождането е едно от най-големите постижения на детето в края на първата година. Има деца, които го овладяват още на тази възраст. Други са по-страхливи и не бързат, прохождат по-късно. Това умение дава големи възможности за развитието на детето. То разнообразява извънредно много живота му. Чрез него ръцете се освобождават и могат да извършват много по-сложни действия.
Детето на 10 месеца умее добре да подава на мама играчките си и когато пожелае (доста често!), ги изпуска. Хвърля ги на пода и очаква от вас да ги вдигнете и отново да започнете играта. То може ловко да изважда кубчетата от кутията, в която са поставени, и да ги връща вътре. Съкровището ви все още трудно открива скрит предмет, но играта му е интересна: “Къде е...?” То се заслушва в тиктакането на часовника или в някои други звуци у дома. Може да пие от чашата, която вие му подавате. Дланите му са разтворени, пръстите на ръцете му са свободни, готови за по-диференцирани действия.

Човечето оглежда предмета, който е хванало, опипва го и го докосва. То вече различава приятните от неприятните за пипане повърхности и реагира съответно с удоволствие или с неудоволствие.
Очите на 10-месечното дете са добре координирани. То следи с поглед хората около него или играчката, която го интересува. На тази възраст взема лъжичката, за да се храни самостоятелно, но все още трябва да го храните вие. То само яде бисквита. Понякога може да го слагате на гърне, но все още успехът ще е само случаен. Физиологично детето още не е готово за тази крачка.

Аз вече говоря!
През десетия месец детето започва да произнася двойни срички “ма-ма”, “та-та”, на за ваше разочарование все още го прави нецеленасочено. То реагира, когато назовавате името му. Обръща внимание и на вашите заповеди. Повтаря произнесени от него или чути звуци. “Говори” много и с удоволствие. Модулира гласа си високо или тихо, шепне. Прави ви истински представления. Колкото повече му се радвате, толкова по-артистично става.
Десетмесечното дете разбира кога го мъмрят и кога го хвалят. Съответно се намръщва или се усмихва... Изпълнява нарежданията ви (още не е усвоило непослушанието), особено ако са последвани от хвалба. Реагира много точно на “Да” и “Не”. Разбира и думите “вземи”, “дай”, “яж” и др. Десетмесечното дете става все по-общително, но гледа непознатите хора с недоверие. Понякога дори се скрива зад вас от срам.
На тази възраст детето се смее високо и се усмихва. Не обича да общува с хора, които са му неприятни. То изразява чувства на удоволствие или неудоволствие, но може да му влияете, като отклонявате вниманието му. Детето се пленява от собствения си глас и го възпроизвежда. Плаче тихо или високо и иска околните да го разбират, да откликват на желанията му. Все повече проявява характер. Още обаче е рано да го определяте като спокойно, нервно, капризно и т.н.

Хранене
През този месец детето се храни 4–5 пъти дневно през 3 ½–4 часа. Средното количество храна е 200 мл (250 мл). Когато то е здраво, има добър апетит и нормално тегло, хранете го по 4 пъти дневно през 4 часа при условие, че може да приема по 250 мл храна на порция и спи два пъти дневно. Ако е с ниско тегло, с капризен апетит или не може да консумира повече от 200 мл, хранете го по 5 пъти дневно.
През четвъртото тримесечие (10-и, 11-и, 12-и месец) малчуганът наддава средно 300 г месечно и пораства с 1 см.
През последното тримесечие детето трябва да привикне към храната на възрастните. За тази цел вече може да не подслаждате зеленчуковото пюре и да го приготвяте леко (!) посолено. Освен това още от 10-ия месец то трябва да свиква с новия вкус. Постепенно преминавайте от пасирана към смляна храна.

Как да му помагате?
Продължавайте да правите масаж и гимнастика на детето си. Основната задача на тези манипулации е да подпомогнат развитието на движенията и да подготвят прохождането. Ако то се съпротивлява и настоява да се занимава с по-интересни неща, не го насилвайте.
Внимавайте – понякога интересът на детето може да се насочи към нещо опасно! Бъдете бдителна и не го оставяйте само.
Не го насилвайте на гърнето.
Играйте на криеница с предмети, като го улеснявате да ги открива.
Оставяйте го босо вкъщи, което ще подпомогне прохождането му.
Назовавайте заобикалящите го предмети, за да се научи да ги разпознава.
Слагайте го в детско столче до масата, за да се храни с вас.
Давайте му да дъвче коричка хляб.
Консултирайте се с педиатър, ако детето:
не може да сяда и да се изправя;
не проявява интерес към предмети и хора.

Режим на хранене през 10-ия месец
6 ч.
10 ч.
14 ч.
18 ч.
21.30 ч.
кърма или заместител на кърмата
попара от сирене, масло, сухар и захар + ½ кафейна чашка (к.ч.) плодов сок в 10.30 ч.
30 мл. зеленчукова супа, месно-зеленчуково пюре или 30 мл месен бульон, зеленчуково пюре с 1 твърдосварен жълтък
млечен кисел или млечно-брашнена каша + 30 мл плодов сок или нектар в 18.30 ч.
кърма или заместител на кърмата (квасено млако)
Количеството храна на една порция е около 200 г (250 г).