Ако сте обърнали гръб на предразсъдъците и искате, преди да родите, да подготвите гардероба на Вашето бебе, добре е да знаете кои са най-необходимите дрешки за началото. Основното правило е да съобразите покупките със сезона, в който ще родите.
Най-удобни до третия месец са бодитата и блузките, които се откопчават изцяло. Имайте едно наум, че Вашето съкровище ще плаче при всяко обличане през главата. Затова изберете модели, които няма да го дразнят.
След раждането на бебето са му нужни 5–7 камизолки с прехвърляне. Удобни са и бодитата, които се откопчават изцяло. Според сезона изберете и камизолките (бодита) с къс или с дълъг ръкав. Тъй като са в постоянен допир с кожата на бебето, те трябва да са от мека памучна материя. Ако са от синтетични материали, могат да причинят обрив по тялото. Това важи особено за летните месеци.
Изискване и към блузките е да са удобни за преобличане – с прехвърляне отзад или с копчета отпред. За предпочитане е да са от хавлиени, плюшени и памучни материи. Обърнете внимание шевовете да са фино изработени, за да не убиват на бебето.
Бодитата, които са подходящи през първите месеци, са два типа. Едните се закопчават само на раменете, а другите са с цип или с копчета по цялата дължина. Материите за блузките са подходящи и за бодитата. За летния сезон осигурете на Вашето слънчице и къси чорапки. Най-добре е да са памучни или от хавлиена материя, която не дразни кожата. В чорапите може да има и ликра, но изискването е те да не стягат крачетата и да не се смъкват, за да не може след известно време бебето да ги сваля само.
Не забравяйте и шапките. Бебето Ви се нуждае поне от три шапки. Едната да е от памучно трико. Може да я използвате след къпане на бебето, особено ако температурата в стаята му е под 18 ºС. Другите две шапки ще са за разходка. Те също да са от памучна материя, която не дразни нежната бебешка кожа. Не забравяйте, че през лятото шапката е задължителна – бебешката глава трябва да е защитена от слънчевите лъчи.
В материите на дрехите за първия гардероб трябва да са използвани и екологично чисти оцветители, които при пране са устойчиви на по-висока температура.