С първите стъпки на малкото ви съкровище идва и време за първите обувки. За да направят обаче най-добрия избор на обувки за детето си в морето от предложения на пазара, много родители се нуждаят от ориентир. Желанието е да се осигури на малчугана максимален комфорт, докато опознава по нов начин света чрез първите си крачки…Откога има нужда от обувки?

В първите дни, когато детето започне да ходи, то вече се нуждае от обувки. Преди това при ходенето из къщи е полезно да го оставяте босо или обуто с чорапи с гумирани ходила, предпазващи от подхлъзване, а през зимата – най-много с меки пантофки. Така най-добре се активират рецепторите на стъпалото и се оформят сводовете.


Трябва ли да са ортопедични?
Според проф. Борислав Владимиров – началник на Клиниката по детска ортопедия в Горна баня, в резултат на тенденцията от последните години родителите да купуват ортопедични обувки за децата си малчуганите с плоскостъпие са се увеличили.

От какъв материал да са?
Висококачествените детски обувки са меки, проветриви и гъвкави. Изберете тези, които могат да се огъват на 90 градуса, както и настрани. Обувайте на детето лачени обувки само по официален повод и за не повече от няколко часа.


Как да се уцели точният размер?

Всеки родител знае, че пробите на обувки с малко дете са истинско изпитание. Малчуганът няма нужното търпение, нито пък може да ви отговори на въпроси от рода на „Удобни ли са ти?” или „Как ги усещаш?”. Възможно обаче е да купите обувки за детето и без него. Достатъчно е върху картон да очертаете контурите на крачето му. Докато избирате точния номер, внимавайте и за широчината – някои детски крачета са по-разлети и по-пухкави.