Задава се първият рожден ден на малкото ви съкровище! Несъмнено голямо събитие, което непременно трябва да отбележите. Детето ви вече се храни почти като големите, спи през цялата нощ, учи се да прави първите си по-уверени крачки. Има още куп причини в негова чест да организирате вълнуващ празник! Ето няколко съвета как да превърнете събитието в незабравимо преживяване за гостите, за вас и най-вече за рожденика.

Планирайте рождения ден
Макар да сте постоянно заета с грижите за детето, поне месец по-рано помислете как ще отбележите първия му рожден ден. Забравете, че ще можете да организирате всичко ден-два преди тържеството. Така ще рискувате да изхабите много нерви и напразни притеснения. Помислете за тортата, гостите, украсата, фотоапарата... Празненството трябва да е подходящо както за едногодишното човече, така и за възрастните. Важно е партито да не съвпадне с времето за сън на детето ви. Все пак забавата е в негова чест и не е редно то да я проспи.  Ако пък решите да го държите будно, гостите със сигурност няма да останат възхитени, ако вместо приятна музика непрестанният бебешки рев оглася празника.

Украсата
Хубавата украса е най-добрият начин да направите обстановката празнична. Надуйте цветни балони, украсете масата – сложете шарени салфетки, чинии и чаши (защо не и картонени). Пригответе хартиени шапки в различни цветове за гостите. Пуснете приятна детска музика и не забравяйте да изпеете “Happy birthday”, когато детето ви духне свещичката.

Не прекалявайте с броя на гостите
Сещате се за толкова много хора, които бихте искали да станат част от незабравимия първи рожден ден на детето ви. Акушерката, която ви е помагала при раждането, няма да се обиди, ако не е сред гостите. Навалицата няма да се отрази благоприятно на детето ви. То със сигурност не е свикнало да прекарва следобедите си с още 50 досадни лелички и чичковци, които не престават да го пощипват по бузките и да му говорят по бебешки. Ще се стъписа от толкова много непознати лица. Поканете само най-близките роднини и приятели.

Подаръците
Детето ви ще получи много и най-различни подаръци. В никакъв случай обаче не му ги давайте накуп. А вероятността много от тях да не са подходящи за възрастта на малкото е голяма. Детето ви не разбира, че всички са за него, затова му ги давайте постепенно в следващите дни и седмици. Разбира се, покажете на гостите, че много сте харесали подаръците и им благодарете специално.

Тортата
Каква да е тя? Най-добре е да изберете торта, подходяща за малко дете. Нека да е плодова, не прекалено сладка, без много сметана. Все пак детето ви трябва да хапне поне малко от нея. Ако на празника ще идват и други деца, сложете на масата плодове или плодова салата. Набодете на клечки със знаменца парченца хляб с различни видове сирене, кашкавал, филе, краставица. За децата не са подходящи кола и други газирани напитки. По-добре е да направите домашни плодови сокове и шейкове – гостенчетата със сигурност ще останат доволни. За възрастните забъркайте разнообразни коктейли и пуншове. Бъдете оригинални!

Партито
Положили сте много усилия и старание първият рожден ден на детето ви да протече по мед и масло. Не винаги обаче всичко е идеално. Най-добрата ви приятелка не може да дойде на партито на годината. Точно този ден детето ви не е в много добро настроение. Тортата, която сте приготвяли цяла сутрин, не е станала както сте очаквали. Не се вживявайте прекалено в дреболиите. Не забравяйте, че в този толкова специален ден малкият рожденик не иска да вижда майка си тъжна или ядосана!
Забавлявайте се!

Станка Белева
педагог