Вашето дете е на 1 година и има една голяма цел – иска да се изправи, за да вземе играчката на шкафа. За да го направи, трябва да се изтегли нагоре и силно да се протегне. Дали ще успее?

Глава
Желанието на детето на 1 год. да се изправи е огромно постижение за неговия мозък. Целта трябва да се изпълни от малкото му тяло – главата и ръцете, главата и краката, ръцете и краката. Всичко трябва да се координира. При това нервните връзки направо “прегряват”. Веществата норадреналин и ацетилхолин, които пренасят мозъчните сигнали, се изтласкват в кръвта, образуват се протеини. Връзките между нервните клетки се засилват и се създават нови клетки. Това се повтаря при всеки нов опит на детето, докато в един момент връзките стават стабилни и едногодишният малчуган постига целта си.

Бедра
От бедрата идва силата, от която детето ви се нуждае, за да се изправи. Месеци наред то е тренирало здравата – сядало е, протягало е крачета назад и напред, плъзгало ги е настрани и е пълзяло. Сега мускулите му са толкова силни, че могат да издържат тежестта му и да подпират малките колена, за да не се огъват.

Очи
Минава известно време, преди детето да открие света с очите си. Отначало то предпочита да го опознава с устата и ръцете. Едва когато стане на около 6 месеца, то може да вижда в три измерения, да фиксира предметите и да предава сигнали за тях до мозъка. Не е чудно, че всеки нов предмет, който попадне в полезрението на детето, трябва веднага да бъде покорен.

Ръце
Безспорно предимство на изправената стойка е свободната ръка. Детето ви вижда играчката и знае, че ръката му трябва да стигне до нея. Това обаче съвсем не е толкова лесно, колкото си мислят мама и татко. Първо малките пръсти трябва да се вкопчат в шкафчето, но не бива да се плъзгат, за да могат да изтеглят нагоре 10 кг (горе-долу теглото на малчугана). Стабилната опора помага на 1-годишното ви дете да не загуби равновесие. Съгласете се, че да стоиш, без да се опираш на ръцете си, е прекалено голямо постижение!

Стъпала
Ходилата на вашето дете имат сложно устройство – 26 кости, 28 мускула, 36 връзки във всяко от тях. Докато се сработят перфектно, минават години. Първите опити за изправяне на детето траят не повече от няколко секунди, защото краката се клатушкат. Те са снабдени с дебели възглавнички от подкожна мазнина по ходилото и не са свикнали да издържат цялата тежест на тялото (едва на 14-годишна възраст всички кости са напълно развити). Най-добре е детето да тренира босо – така ще усеща стъпалата си и ще може да опитва кога те са най-стабилни.

Ура! Вашето дете вече стои изправено! Краката му се клатят и ръцете му треперят, но това няма значение. Очите му сияят от гордост. Какво страхотно усещане е най-после да се издигнеш един “етаж” по-нагоре и оттам да наблюдаваш света! След няколко седмици ще дойде ред и на първите неуверени крачки...