Ново американско проучване доказва, че има пряка връзка между пушенето през бременността и синдрома на внезапната детска смърт.

Според статистиката синдромът засяга по-често момчетата на възраст от 0 до 1 година, като се среща най-вече между 2-рия и 4-ия месец след раждането. Учените смятат, че ако майката пуши през бременността, тя многократно увеличава риска детето й да почине внезапно. Други причини са презатоплянето на новороденото, ако температурата в стаята му е прекалено висока или


ако детето е облечено
с прекалено много дрехи

Особено важно е бебето да не се поставя да спи по корем – една от причините за внезапната детска смърт. Най-безопасно е то да спи настрани. Застрашени от внезапна смърт са и децата, чиито майки през бременността употребяват алкохол, пушат, страдат от анемия и имат много ниско тегло.

“Откакто майките знаят, че за да предпазят детето си, задължително трябва да го поставят да спи настрани, а не по корем, тютюнопушенето се превърна в най-голямата опасност от внезапна детска смърт”, казва водещият на проучването д-р Шабих Хасан, неонаталог, преподавател в департамента по педиатрия в Университета в Калгари. Според него

тютюнопушенето на майката
е основната причина за внезапната смърт на новороденото.

За да открият връзката на цигарения дим и останалите познати рискови фактори за опасния синдром, учените правят експерименти с бременни плъхове. Поставят една група плъхове в добре проветрено помещение, а друга– встая с цигарен дим и висока температура на въздуха.  Проучванетопоказва, че дори в помещение с недостатъчно кислород и прекалено висока температура на въздуха, в което няма цигарен дим, последствията за плъховете са пагубни. Ефектът е много по-ясно изразен при бременни плъхове, които са били изложени и на тютюнев дим. “В хипотермични условия при тези животни се проявяват изявени и дълготрайни дихателни проблеми, които най-често завършват със задушаване.Нашите резултати показват, че тютюнопушенето през бременността задълбочава риска от внезапна смърт при новородените”,казва д-р Хасан.

„9 месеца“

Как да се намали рискът?


  Никога не оставяйте детето си да спи по корем.
 Матракът на детето трябва да е твърд. Уверете се, че детското креватче отговаря на всички стандарти за безопасност.
 Докато детето ви спи, махнете от креватчето му възглавницата, юргана... и меките играчки.
 Завивката не трябва да покрива главата на детето, докато то спи.
 Детето не бива да се прегрява.
 Уверете се, че всеки, който се грижи детето, е наясно със синдрома на внезапната детска смърт и знае какво трябва да се прави за предпазване от него.
 Не оставяйте детето да спи на легло за възрастни, на водно легло, канапе или друга мека повърхност.