Детето не бива да мръзне – от главата до петите. Това е особено важно през есенните и зимните месеци. Когато главата и краката са облечени добре, и останалите части на тялото няма да изстиват.

Обувки
За да са топли пръстите на краката, обувките трябва да са от кожа. Този материал позволява на влагата да се изпарява, но не я допуска до краката. Така краката остават сухи дори когато малчуганът тича през локви. Ако освен това се обуят и по-плътни чорапи и обувките не стягат (от пръстите остава място около 10–12 мм до края на обувката), краката ще останат топли и при ниски температури навън.


От време на време проверявайте дали краката на детето са добре предпазени от студа. Имайте предвид, че когато са топли, те са бариера за причинителите на простудни заболявания. Тъй като нервните окончания в детските крака не са достатъчно развити, децата често усещат преохлаждането твърде късно.

Шапка
Има деца, които протестират срещу шапката и не могат да я понасят. Може навън да е зимен студ, но те яростно отхвърлят настояването да не са с гола глава навън. “Не я искам! Стяга ме, боде и ми изпотява главата!” – горе-долу това най-често ще чуете за шапката. Все едно дали ушите ще замръзнат!


Разбира се, не бива да отстъпвате и да разрешавате на детето да излиза гологлаво. Особено важно е да се предпазват ушите, които са податливи на възпаление. Имайте предвид, че гъстата коса не е достатъчна защита срещу студа. Вярно е, че в сравнение с нежния пух по главата на бебето тя задържа по-дълго телесната топлина, но при продължителен престой на открито главата се охлажда и тази естествена “шапка” не топли.
Проявете настойчивост и убедете детето да носи шапка. Изберете модел, който то все пак би приело. Посочвайте му примери на негови любими приятели, които са с шапка. Използвайте филмчетата по телевизията, в които малчуганите носят различни модели шапки...

Nota bene!
 Децата губят много топлина през главата. Причината е, че тя заема 18% от повърхността на тялото им, докато при възрастните главата е само 9%.
 При децата слуховият канал, носната лигавица и сливиците са разположени в непосредствена близост. При набъбването им притокът на въздух се нарушава, което улеснява размножаването и разпространението на вируси и бактерии.
 На открито кърмачето и малкото дете винаги се нуждаят от шапка. При температура под 5 °С ушите на детето задължително трябва да са защитени с нещо топло.

Д-р Богдана Василева
педиатър