Резултатите от американско проучване показват, че въздухът в шишето за хранене на кърмачето оказва влияние върху нивото на витамините А, С и Е, съдържащи се както в кърмата, така и в заместителя на майчиното мляко. За целта на експеримента учените са използвали седем различни по форма и пропускливост на въздуха шишета с биберон. Те доказват как вследствие на проникването на въздух в течността в рамките на около 20-минутно хранене витамин С в млякото започва да намалява още след петата минута. Намаляването на витамините A и E започва малко по-късно. Известно е, че витамин С е податлив на бързо окисляване.  Изследователите отчитат ниски нива и на трите витамина в бебешките шишета, в които има много въздушни мехурчета в млякото. Това изследване е поредното доказателство, че само кърмата от гърдата на мама доставя на кърмачето ежедневната доза витамини без „загуби по пътя”.


Добре е да знаете някои правила, когато избирате и използвате бебешкото шише.
 Най-добри са шишетата със система за циркулация, която позволява на въздуха да влиза в шишето, но не и да прониква в млякото. Ориентир, че изборът е правилен, е липсата на балончета в млякото.


 Използвайте по-малки шишета, при които въздухът в горната част е по-малко.
За да не се притеснявате дали сте осигурили на бебето нужната дневна доза витамини, хранете го по-често с по-малко количество мляко.