Ако имаше телевизионна игра “Кой е по-по-най” за майки, сигурно кандидатките щяха да са стотици. Желанието да е съвършена, най-добра, перфектна майка е заложено у всяка жена. Това е причината повечето дами да се стремят към идеални резултати във всичко – “Моето дете проходи първо”, “Моето е в най-добрата ясла”, “Моето се храни най-здравословно”... Никак не е лесно обаче да се доберете до приза “наистина супер майка”. Ето няколко прости правила, които могат да ви помогнат да се качите на почетната стълбичка.

Мениджмънт
Детето ви спи спокойно, из дома се носи блажена тишина, докато изведнъж то скача разплакано и започва да търси играчката си. Разбира се, малчуганът не може да спи без грозния изяден мечок с едно ухо. За децата рутината и строгият график са от изключително значение. Ако искате да запазите нещата под контрол, трябва да поддържате този ред изряден. Когато в живота на детето има строго определени правила, то се чувства сигурно и защитено. Ако в живота му настанат големи промени, малкото се обърква и плаши. Превърнете се в онзи шеф, който винаги сте мразили – той държи всичко под око, дори това да значи през половин час да питате детето: “Искаш ли да отидеш до гърнето?” Това е причината то да настоява всяка вечер да му четете от една и съща книжка. Не се противете, така малчуганът се чувства добре.

Интерпретация
Детето се научава да говори между 18 месеца и 3-годишна възраст. Това обаче съвсем не значи, че вие ще разберете какво точно се опитва да ви каже 2-годишната ви дъщеря. Ако тя извика: “Топка”, тя може да има предвид: “Дай ми топката, нека си поиграем”, но може и да ви предупреждава: “Пази се. Ще хвърля топката.” Не говорете на малкото със сложни думи. Изказвайте се кратко и ясно, повтаряйте често. Не повишавайте тон, особено когато детето е разстроено за нещо. Дори и да не разбирате защо то плаче, покажете му, че знаете, че е ядосано и излезте от стаята. Потърсете “преводач” – най-добре дете на неговата възраст или по-голямо. Връстниците са наясно с бебешкия език.

Дипломация
Децата могат да са малки ангелчета или рогати дяволи в зависимост от ситуацията. Когато те не получат това, към което се стремят, започват да викат и пищят. Понякога дори и най-елементарните рутинни задължения, като следобедният сън, могат да се окажат проблем. В такъв момент дипломацията е единственият изход. Проявявайте търпение и разбиране. Нека детето да реши, че всичко, което му предлагате, е негова собствена идея.

Породете интерес
Децата лесно се привързват към герои от анимационни филмчета или необичайни играчки. За тях е забавно да се отъждествяват със зеленикавите Шрек и Фиона. Следете модните тенденции в анимационните филмчета. Така по-лесно ще придумате мъничето да легне, да изяде филията или да завърже обувките си само защото “и Шрек прави така”... Понякога децата са увличат от по-обикновени играчки като количките или куклата Барби. Споделете страстта на детето. Позволете му да ви разкаже какво е правило любимото му камионче днес. Слушайте го с интерес и не се разсейвайте. Проявявайте съпричастност.

Под часовник
Сигурно сте забелязали как, докато се разхождате, детето ви постоянно се разсейва с предметите наоколо. За него всичко е непознато и то иска да изучи странния и необятен свят, който го заобикаля – да го види, докосне, а защо не и да го вкуси. Това обаче отнема много време. За да се справяте с тази ситуация и да стигате навреме в яслата, оставяйте си 10 минути аванс или тръгвайте малко по-рано. Не се ядосвайте, ако вашето мъниче иска да поиграе в снега. Не гледайте постоянно часовника си и не бързайте. Запомнете, че не може да се приготвите за 5 минути, ако насреща си имате 3-годишен палавник. Опитвайте се да подканяте малкото, като му давате стимул: “Още 20 крачки и ще стигнем до магазина за сладкиши, още две пресечки и сме до работата на татко...” Показвайте му новите неща на улицата – витрини, лампи, дървета, за да отвличате вниманието му.

Моден консултант
Случвало ли ви се е наследникът ви да настоява да излезе с домашните си чехли, когато навън снегът вече е натрупал? Или пък задължително да облече розовата риза върху зеления панталон и оранжевата тениска? Странните модни идеи на малкия човек са начин да покаже, че вече е самостоятелен и има право на глас и независимост. Съветвайте го внимателно. Давайте на детето възможност да решава какво да облече, но сведете избора му до две алтернативи. Пригответе комплекта с дрехи още от вечерта. Наблюдавайте малчугана, докато се облича, но не му помагайте, освен ако не ви помоли за помощ. Някои деца се обиждат, ако им навиете ръкавите или им завържете обувките без специално разрешение. Вие си мислите, че обличането е проста работа, но детето е на мнение, че се е справило със задача, по-трудна и за пилот на НАСА. Ако намерите дреха, която детето обича, купете още няколко от нея, но в различни цветове. Така то ще има възможност да я комбинира с други неща от своя гардероб.

Приятелство
Докато още е малко, детето ще прекарва с вас най-много време. Заедно може да се забавлявате и да изследвате света. Наслаждавайте се на всеки момент. Бъдете най-добрите приятели.