Чаровната Елица, създател на Gama Organica, отново ни гостува, за да сподели на вас и нас как да предпазим себе си и най-близките ни хора от вредните химикали, които са невидими за очите, но не и за кожата, тялото и здравето ни.

Приключението Gama Grganica и смелостта на една майка да преследва мечтите си 
 

 

Всяка жена умело преплита поне три роли в своето ежедневие - на съпруга, майка, домакиня, като същевременно нерядко успешно се развива и в професионален аспект.


Да - говорейки за толкова много и различни отговорности, няма как да пропуснем една от основните сюжетни линии, която задължително присъства и е част от семейния пейзаж - почистването на дома, уютът и поддържането на добрата хигиена.

Прекрасно е, че вече съществува изобилие от информация и все повече хора осъзнават колко е важно да обръщаме внимание не само на храната, но и на козметичните продукти, получили зелена светлина за достъп до кожата и обонянието ни.


И все пак, за жалост, сякаш именно един от основните ангажименти, свързан със здравето и комфорта на всички в един дом, остава на заден план, в сянка, незабелязан и не достатъчно коментиран със заслуженото му внимание - чистенето или по-конкретно - изборът на почистващи продукти.

Защо има значение?
Не е тайна за никого, че основната част от конвенционалните продукти за почистване съдържат опасни за здравето съставки.

Въпреки това, обществото все още не си дава сметка, че ако използваш почистващ продукт с опасни съставки, то това е също толкова рисково за здравето, колкото и употребата на козметичен продукт с въпросните ингредиенти или употребата на храна, пълна с пестициди.

Тук е моментът да запомните следното: 
Химикалите, съдържащи се в почистващите продукти, отиват директно в тялото ни, когато ги използваме - основно чрез респираторната ни система, при вдишване. Една част от химикалите остават по повърхностите и след почистване и по този начин се превръщат в опасност и за хората в помещението.

Установено е, че средно в един дом има около 62 токсични химикала, които се намират в продуктите за почистване. В значителен брой научи изследвания е проследена връзката между химикалите, които се откриват в конвенционалните почистващи продукти, и сериозни здравословни проблеми. Както и че, остатъците от почистващи и перилни продукти в отпадните води са основните замърсители на почвите и водния свят.

Представяте ли си реалната картина - всеки ден, почиствайки своя дом, излагаме на сериозен риск не само себе си, но и своите деца (бъдещи и настоящи). Фактът, свързан с регулярността и честотата на времето, посветено в чистене, води до категоричен извод: не бива да подценяваме избора ни на безопасни почистващи продукти. Независимо дали говорим за това да избършете набързо котлона след приготвения обяд, да почистите мебелите от прах или основно да измиете банята, когато почиствате вие неизменно вдишвате част от почистващия продукт.

Всеки път, когато избирате натурален продукт за почистване, вие избирате да се грижите за здравето на вас и вашето семейство и за здравето на нашата планета.

Как да разберем, че един почистващ продукт е опасен за нас?
Тялото ни безпогрешно показва кое е добро и кое е вредно за него. Ако по време или след почистване изпитвате някои от тези симптоми, то това е знак, че продуктът, който използвате, не е безопасен: 

  • главоболие;
  • чувство, че "нещо ви лепне/дращи" на гърлото;
  • парене/дразнене в очите;
  • кашлица;
  • парене или зачервяване по кожата. 

Може би се досещате - ние сами правим своя избор за себе си, но носим сериозна отговорност по отношение на децата ни - малки, невинни, разчитащи именно на своите родители за закрила, опора и грижа. В този ред на мисли - дори не е необходимо да споменаваме, колко по-вредни са тези химикали за тях - дечицата, както и за хората с отслабена имунна система, алергии и респираторни проблеми, например астма, и за домашните любимци. 

 
Работят ли наистина почистващите продукти, направени от съставки с растителен произход? 
Странно е, че битува погрешното схващане за ниската ефикасност на продуктите с растителен състав - истината е съвсем друга - те са мощни, силни и пълни с онова, от което се нуждаем като финален резултат.

Природата е изключителна съкровищница, която ни е дала всичко, ние само трябва да се обърнем към нея! Съществуват растителни екстракти и ставки, извлечени от растения, които имат изключително почистващи и антибактериални свойства - не по-малко ефикасни от синтетичните. Единствената причина, поради която те не се влагат в масовите продукти за почистване е, че са неколкократно по-скъпи от синтетичните съставки.

Всички ли "био" продукти за почистване са безопасни? 
Това е още една тема, по която има неправилно разбиране и със съжаление тук бих казала, че потребителите често са заблудени и от некоректни маркетингови послания. Обикновено, когато един продукт за почистване се обявява като "био" се има предвид, че съставките в него са биоразградими. Това обаче невинаги е гаранция за тяхната безопасност за човешкото здраве. В Gama Organica обръщаме тази концепция и превръщаме създаването на продукти за почистване в целенасочена грижа за здравето на хората. Всички съставки, влагани в продуктите, се оценяват първо от гледна точка на тяхното въздействие и безопасност за човешкото здраве, а след това и от гледна точка на тяхното въздействие върху околната среда.

За Gama Organica 
У нас все още битува мнението, че е по подразбиране почистващите продукти съдържат вредни химикали и на това няма алтернатива. Това е една от мисиите на нашия бранд - да променим начина, по който хората мислят за почистващите продукти; да превърнем почистването в осъзната грижа за здравето ни и за околната среда.

Основната ни цел, когато разработваме продукт, е той да бъде ефикасен при почистване, но безопасен за хората, домашните любимци и за околната среда.

Към всяка една съставка подхождаме с особено внимание и много проучвания. Нашите продукти не съдържат токсични, агресивни за кожата или неразградими в природата съставки като SLS, петролни агенти, белина, хлор, изкуствени пенители, оцветители и аромати.

Държим изключително много на това да сме честни и прозрачни към хората, които ни се доверяват всеки ден, затова и полагаме много усилия да предоставим пълна информация за ставките, които влагаме. Само по този начин потребителите могат (с пълно право и чиста съвест) да бъдат спокойни, че избират продукт, наистина безвреден за здравето им.