През бременността всяка бъдеща майка си мисли, че ще пази бебето си като скъпоценен камък. Дори и прашинка няма да падне отгоре му. Какъв ли шок ще изживеете, когато малкото човече се изтърси от леглото или от масата за преповиване. За съжаление статистиката сочи, че всяко трето бебе преживява злополука по време на преповиването. Добрата новина е, че малчуганите имат здрави кости и често след пронизителния плач и уплахата на мама всичко се разминава без последствия. Обикновено 4–5-месечното бебе вече добре е овладяло трика да се върти на плота за преповиване и дори да го изпуснете от поглед за секунда, то вече е на пода. За да избегнете подобен инцидент, трябва да се научите да предугаждате неговите действия. Не оставяйте малчугана да се увива като змиорка. Това е сигнал за опасност. Опитните акушерки се справят с тази ситуация, като винаги придържат бебето с едната си ръка, докато сменят пелените. Ако смятате, че вероятността от падане е голяма, поставете мъничето на леглото, а не на плота за преповиване. Добре е да подготвите чистата пелена, преди да сложите малчугана на плота. Така няма да се налага да извършвате много сложни операции с бебе в ръце. По-неопитните майки рискуват и оставят немирника за минута, докато се измият или вземат сухата пелена. Това време е достатъчно, за да се случи инцидент.


За да сте по-сигурна, че преповиването ще мине без рискове, използвайте някои от най-старите игри, практикувани още от вашите баби.

Гледай ме в очите. 3-месечното бебе се върти като истинско шило, а ако трябва да му облечете камизолката, сигурно ще искате да ви отличат със златен медал за храброст и сръчност. Докато още е малко, може да използвате дрънкалката, за да привлечете вниманието му, но скоро това забавление ще му омръзне. Открийте някакъв ярък предмет, който ще привлече интереса на любопиткото – шумоляща хартия, листо, цветно парче плат или каквото ви е под ръка. Бебето се интересува от всичко, което го заобикаля, и всеки нов предмет ще го успокои.
Ужас, мама пее. Може да не сте Монсерат Кабайе или Лили Иванова, но гласът ви със сигурност ще успокои бебето, докато се занимавате с него. Когато ръцете ви са заети, и това е начин да привлечете вниманието на мъничето. Ако не знаете нито една детска песничка, може да пуснете приятна музика. Няма нищо по-успокояващо от интересна приказка, разказана от мама.

Клоунът е тук. Някои бебета не спират да плачат, докато ги преповиват и обличат. Ако вашето мъниче е от тези непослушковци, ще се справите с положението, като влезете в ролята на клоуна Бобо. Червеният нос и голямата усмивка предизвикват интерес. Внимавайте обаче – има деца, които се плашат от странен външен вид.

Д-р Бистра Петрова
педиатър