През петия месец детето всеки ден открива нещо ново в заобикалящия го свят. Дружелюбно се усмихва на любимите си хора, с любопитство оглежда непознатите, т.е. все повече се социализира.

Какво може?
Детето започва по-свободно да се обръща от гръб наляво и надясно, а понякога и по корем. През петия месец едно от най-големите негови постижения е промяната на позицията от гръб по корем. Това е и първото самостоятелно придвижване в пространството. Тези умения дават далеч по-добри възможности за опознаване на предметите от околната среда, правят детето по-активно.


Петмесечното човече рита с двете крачета, може да разгъва коленните стави, стъпалата му са подвижни. В положение по корем то се подпира добре върху предмишниците, може да прехвърля тежестта си върху едната ръка, за да освободи другата и да я придвижи напред. Детето става по-стабилно във всички позиции, особено в положение по гръб и по корем. В седящо положение залита, но може да се подпира и да изнася ръцете си напред. Примитивните рефлекси, типични за ранния кърмачески период, изчезват (имайте предвид гестационната възраст при недоносеното дете). Ако тези рефлекси се появят, те са патологични само ако нарушават координацията на движенията.
През петия месец укрепва опората на краката и вашето дете стои, когато го придържате под мишниците. Пръстите на ръцете му вече се разтварят и то опипва тялото си. Не се ядосвайте, че поставя в устата си всеки хванат предмет. То вече може и да пуска предметите, хваща ги по-бързо и по-здраво.

Детето посяга към играчката, и то с две ръце. Прехвърля я от едната в другата си ръка. В седнало положение, след като стабилизира стойката си, с интерес поглежда изпуснатия предмет, посяга към него, наблюдава го, ядосва се, ако му го отнемете.
Движенията на очите и главата на детето са координирани. То гука, смее се и издава отделни звуци. Престава да плаче, щом чуе музика. Образува нови звукосъчетания, като ра, ре, да, де, го... и все по-често ги свързва в ритмични вериги от срички като да-да-да, де-де-де...
То чува добре и се обръща към източника на звука. Разграничава различните звуци и ги познава, когато ги чуе повторно. То се радва на някои от тях, а други явно не му харесват. Повтаря и променя тона на собствените си звуци и това му доставя удоволствие. Плаче силно, когато се нуждае от нещо и иска да му обърнете внимание. Дишането му е спокойно, сученето и гълтането са координирани.

Емоции, общуване, смях...
Емоционалните преживявания на вашето дете стават все по-разнообразни. То разпознава лицето и гласа ви и това придава особено очарование на връзката ви. Детето се смее на огледалния си образ. Различава ласкавия от строгия тон по гласа и по мимиката. Започва да търси контакти, обръща се към говорещия. Спира да плаче, когато му говорите. Дори да не ви вижда, само като чуе вашия глас, то се оживява, смее се с глас при закачка. Силните звукове и шумът го плашат и понякога го разплакват. Приятната музика и песен го успокояват и оживяват. Банята, масажът и гимнастиката му доставят удоволствие.
От тази възраст детето преживява болезнено раздялата с мама. Вече никак не му е безразлично кой ще се грижи за него. Както досега, то се нуждае най-много от вашата нежност и обич. Отношението му към таткото зависи от това, дали той активно общува с него. Петмесечното човече свиква и с други хора освен с вас, но отношението му към тях се определя от поведението им.

Хранене през петия месец
Кърмете (хранете) вашето дете 5 пъти дневно през 3 ½ часа. През петия месец то наддава 500–750 г и пораства с около 2 см. Дневното количество храна е приблизително равно на 1/7 от теглото му. Даването на течности и сокове и профилактиката на рахита продължават.
Най-късно в края на 5-ия месец още едно кърмене се замества с нова храна. Това е млечно-плодова каша (млечен кисел) или брашнена каша. Пазарът предлага богат избор от български и чуждестранни брашнени каши. За да е пълноценна храна, кашата трябва да съдържа мляко. Поради това на всяка опаковка е написано дали към брашнената каша да се прибавя мляко, или може да се приготвя само с вода.
За предпочитане е на деца, склонни към наднормено тегло, да се дават предимно млечно-плодов кисел и само 1–2 пъти седмично брашнена каша.
Млечният кисел и кашата се приемат много добре. Те са особено подходящи за деца с намален апетит, с ниско тегло или склонни към диария.
През 5-ия месец в менюто на детето се включва и жълтък – отначало само по ¼ три пъти седмично. Яйцето трябва да е твърдосварено. В противен случай има опасност от инфектиране със салмонелоза. Жълтъкът трябва да може да се отделя от белтъка, тъй като белтъкът е алергичната съставка на яйцето. Само твърдосвареният жълтък се стрива добре. Благодарение на богатото съдържание на витамини А и D, на пълноценни мазнини и белтъчини яйчният жълтък е ценна допълнителна храна за детето в тази възраст. Освен това високото съдържание на желязо в него попълва изчерпващите се депа и предпазва от поява на желязодефицитна анемия.
През 5-ия месец вместо плодов сок може да давате подсладена плодова каша от настъргани сурови плодове. Може да използвате и готовите плодово-зеленчукови пюрета, които са без мляко. Те са достатъчно подсладени и не се нуждаят от допълнителна обработка. Давайте ги в същото количество, както и плодовия сок.

Как да му помогнете
Активно играйте с детето. Това занимание има огромно значение за неговото психично развитие.

  • Осигурете му просторен терен за бодърстване. Имайте предвид, че тесните дрехи ограничават действията на детето.
  • Предлагайте му играчки – пластмасови, гумени, в ярки цветове и с различна форма.
  • Наблюдавайте го и му съдействайте, ако не може да се добере само до играчките, когато са далеч от него.
  • Не го оставяйте да скучае и бездейства. Отделяйте му повече време.
  • Играйте на криеница.
    След изминалите пет месеца вие вече сте по-сигурна и по-спокойна майка. Делникът ви не е скучен – напрегнат е, но и изпълнен с много весели мигове и приятни емоции. Вероятно и умората ви не е малко, но лицето ви сияе от постиженията на малкото слънчице...