Шегуваме се, че това, което сега се нарича „био” и „органична храна”, преди 30 години се е наричало просто… „храна”.

С етикет „био” и „органично” се обозначават плодове, зеленчуци и други култури, за които не са използвани синтетични торове, пестициди или хербициди.

От пестицидите най-опасни са органофосфатите, тъй като освен до тежки алергии, те могат да доведат до проблеми с храносмилателния тракт, потискане на имунната система, на нервната система и дори мозъка, особено при крехките и уязвими детски организми. При бременни могат да се отразят върху здравето на плода, да доведат до ниско тегло при раждането или преждевременно раждане.

С термина „био/органично” обаче вече се спекулира и той започна да се превръща често в просто маркетингов трик за увеличаване на продажбите или на цените. Мит е, че органично отглежданите продукти съдържат повече полезни вещества, минерали и витамини, а тук посочваме за какво няма нужда да заплащаме няколко пъти по-висока цена заради етикета:

  • Биобонбони и близалки

Дали захарта, използвана за производството им, е био или обикновена, такъв тип изделия са далеч от здравословното хранене и по-добре е да заложим на някой плод, който освен сладост ще добави витамини, минерали и фибри към дневния рацион.

Всяка година в Съединените щати EnvironmentalWorking Group съставя списъци или класации с най-чистите и респективно с най-замърсените с пестициди, хербициди и торове плодове и зеленчуци. И докато класацията е създадена за американския пазар, можем да използваме принципите и за храните, които се предлагат тук.

  • По-малко задържане на пестициди и хербициди, естествено, има при плодове и зеленчуци, които са с дебела обвивка или кора, която се отстранява преди консумация, каквото например е авокадото, за което не си струва да заплащате три пъти по-висока цена за „био”. Още такива плодове и зеленчуци, защитени от обвивка и по-чисти по природа, са:
  • Не генно модифицирана царевица
  • Ананас
  • Манго
  • Папая
  • Киви
  • Грейпфрут
  • Пъпеш
  • Зеле
  • Карфиол
  • Замразен сладък (не фуражен) грах
  • Кромид лук
  • Аспержи
  • Патладжан

 

В тази класация не са разгледани точните количества на нитратите, но те подлежат на еднакви стандарти при органична и неорганична продукция.

И след като споменахме за най-чистите по природа, нека изброим и тези, които натрупват най-много вредни вещества и които е силно препоръчително да купувате органични:

  • Ягоди
  • Ябълки
  • Нектарини
  • Праскови
  • Селъри/стръкове целина
  • Грозде
  • Череши
  • Спанак
  • Домати
  • Сладък пипер/камби
  • Чери домати
  • Краставици
  • Люти чушки
  • Кейл /маруля/листни зеленчуци

Вече можете да правите информиран избор при пазаруването си. Бъдете здрави!

Текст: Зорница Павлова

Източници:

„Чисти” храни: https://www.ewg.org/foodnews/clean-fifteen.php

„Мръсни” храни: https://www.ewg.org/foodnews/dirty-dozen.php