Шегуваме се, че това, което сега се нарича „био” и „органична храна”, преди 30 години се е наричало просто… „храна”.
С етикет „био” и „органично” се обозначават плодове, зеленчуци и други култури, за които не са използвани синтетични торове, пестициди или хербициди.
От пестицидите най-опасни са органофосфатите, тъй като освен до тежки алергии, те могат да доведат до проблеми с храносмилателния тракт, потискане на имунната система, на нервната система и дори мозъка, особено при крехките и уязвими детски организми. При бременни могат да се отразят върху здравето на плода, да доведат до ниско тегло при раждането или преждевременно раждане.
С термина „био/органично” обаче вече се спекулира и той започна да се превръща често в просто маркетингов трик за увеличаване на продажбите или на цените. Мит е, че органично отглежданите продукти съдържат повече полезни вещества, минерали и витамини, а тук посочваме за какво няма нужда да заплащаме няколко пъти по-висока цена заради етикета:
- Биобонбони и близалки
Дали захарта, използвана за производството им, е био или обикновена, такъв тип изделия са далеч от здравословното хранене и по-добре е да заложим на някой плод, който освен сладост ще добави витамини, минерали и фибри към дневния рацион.
Всяка година в Съединените щати EnvironmentalWorking Group съставя списъци или класации с най-чистите и респективно с най-замърсените с пестициди, хербициди и торове плодове и зеленчуци. И докато класацията е създадена за американския пазар, можем да използваме принципите и за храните, които се предлагат тук.
- По-малко задържане на пестициди и хербициди, естествено, има при плодове и зеленчуци, които са с дебела обвивка или кора, която се отстранява преди консумация, каквото например е авокадото, за което не си струва да заплащате три пъти по-висока цена за „био”. Още такива плодове и зеленчуци, защитени от обвивка и по-чисти по природа, са:
- Не генно модифицирана царевица
- Ананас
- Манго
- Папая
- Киви
- Грейпфрут
- Пъпеш
- Зеле
- Карфиол
- Замразен сладък (не фуражен) грах
- Кромид лук
- Аспержи
- Патладжан
В тази класация не са разгледани точните количества на нитратите, но те подлежат на еднакви стандарти при органична и неорганична продукция.
И след като споменахме за най-чистите по природа, нека изброим и тези, които натрупват най-много вредни вещества и които е силно препоръчително да купувате органични:
- Ягоди
- Ябълки
- Нектарини
- Праскови
- Селъри/стръкове целина
- Грозде
- Череши
- Спанак
- Домати
- Сладък пипер/камби
- Чери домати
- Краставици
- Люти чушки
- Кейл /маруля/листни зеленчуци
Вече можете да правите информиран избор при пазаруването си. Бъдете здрави!
Текст: Зорница Павлова
Източници:
„Чисти” храни: https://www.ewg.org/foodnews/clean-fifteen.php
„Мръсни” храни: https://www.ewg.org/foodnews/dirty-dozen.php