Дъщеря ми е на 1 месец и започва все по-често да се цапа. Трябва ли задължително да пера дрешките й само с бебешки прах? Стела Димова, София


Кожата на бебето е много нежна и деликатна и лесно податлива на алергии. Затова най-добре перете дрехите и бельото на дъщеря си само с бебешки прах. Ако искате, може да ползвате и омекотител – на пазара се предлагат различни марки.

Задължително изолирайте бебешкото пране от вашите дрехи. Някои майки грешат като слагат в пералнята бебешкото боди със собственото си бельо. В бебешките прахове няма избелващи съставки, които са най-честата причина за алергиите. Затова някои майки смятат, че прахът не изпира добре, защото дрехите на детето бързо се захабяват. Ако искате ританките и бодито на бебето да изглеждат като нови, изпирайте ги веднъж в месеца с обикновен прах за пране. Той ще почисти всички петна и ще ги освежи.
След това обаче задължително повторете прането с бебешки прах и накрая с омекотител. Така ще сте сигурна, че сте отмили всички избелващи вещества от дрехите.