Може би все още се срещат майки, които повиват бебето си с памучни и бархетни пелени или дори с повои и не желаят да улеснят живота си със съвременните пелени за еднократна употреба. А всъщност въпросът не е за удобството, а за бедите, които ще нанесат на детето си със своя консерватизъм. Абсолютно доказано е, че пристягането с памучни пелени води до луксация – насилствено изкълчване на ставите на краката на бебето. А това означава осакатяване за цял живот.


Ортопедите призовават: ако искате да имате здраво дете, затворете ушите си за бабешките препоръки и не повивайте детето си! Най-добре му обувайте профилактични гащички, за да може в бъдеще то да тича на воля.

Към края на 9-те месеца в корема на бременната за бебето става все по-тясно. Когато дойде на бял свят, то лежи със свити и разкрачени крака в позата на жаба. Майките (особено на момичетата) много се притесняват от тази гледка и се страхуват детето да не остане с крива крака. Този страх е напълно безпочвен! Събирането на двете крачета и пристягането им чрез пелени може да доведе до изкълчване (луксация) или недоразвитие на ставите. Оказва се, че луксацията все още е често срещана в България. Сигурно знаете доста правила как да отглеждате здраво дете. Към тях обаче задължително трябва да добавите и грижата как да не допуснете изкълчване на ставите на краката на малчугана.
От особено значение е първата седмица от живота на новороденото. Ако през това време родителите го повиват, то може да получи луксация. Не слушайте съвета на стари баби, че е добре поне през нощта бебето да спи повито. Не се изкушавайте да го правите и с аргумента, че сте повивали първото си дете и днес то тича живо и здраво. Ставите на всеки човек са различни – при някои са по-еластични, при други нееластични.

Nota bene!
 Не повивайте бебето с изправени долни крайници.
 Не го хващайте за петите и не го дръжте с главата надолу.
 Не го носете с една ръка с прибрани крачета.

Съвременни правила
Използвайте пелени за еднократна употреба и по-голям номер ританки, които ще позволят на бебето да стои с разкрачени бедра под 60º. Ако дрехите на детето са по-малък размер, тегелът между крачолите ще прибира бедрата и това също може да причини изкълчване на ставите.
Над ританките можете да обувате специални гащички от лек плат. Те се произвеждат в три размера. Първият е за новородени и се носи в продължение на 1 месец през цялото денонощие. Гащичките с размер 2 и 3 се ползват до 4-ия месец.
Препоръчваното разкрачено положение се постига и ако поставите детето на хълбока си, носите го в кенгуру или в раничка или го слагате в специалното детско столче за кола.

Налага ли се консултация?
В случай че забележите нещо нередно около крачетата на бебето, веднага посетете специалист. Вроденото изкълчване на ставите може да се излекува за 5 до 8 месеца. През това време задължително краката на детето трябва да се поддържат в “жабешка позиция”. До края на първата седмица в тази поза нестабилните стави се лекуват в 60%, а до края на втория месец –  в 88%.

Д-р Михаил Бончев
ортопед