Храна с грижа за всеки ден
Ивон Иванова (на снимката) е част от екипа на Harmonica и вече над 4 години е начело на R&D отдела. Нутриционист по душа и на практика, майка на две щури деца, увлекателен събеседник, който ще ви провокира да погледнете на храната в нова светлина - или по-скоро "под лупа", за да се замислите как тя влияе на тялото, ума, настроението и поведението ви. И няма да съжалявате, защото тя е привърженик на тезата "Храната е лекарство", а кой не иска да е здрав и жизнен?
Здравейте, Ивон. Нашите читатели познават Harmonica като една от първите български компании за био сертифицирани храни и напитки – с автентичен вкус, с минимална преработка, с грижа за биоразнообразието, почвата, водата, хората. Сега вече имате и пробиотици. Защо решихте да създадете и пробиотици?
Нашите пробиотици всъщност са храна, а не лекарство. И то функционална храна за всеки ден. Нарекохме ги Inner Peace, вдъхновени от анимационната поредица „Кунг-Фу панда“, където мъдрият учител Шифу казва, че всичко е възможно, когато имаме вътрешен мир.
В забързаното ни ежедневие мечтата за вътрешен мир е сякаш все по-трудно постижима, но ние в Harmonica знаем, че храната може да е добър помощник. Направихме пробиотиците Inner Peace, за да дадем лесен достъп на съвременния градски човек до много на брой и разнообразни по вид щамове ползотворни микроорганизми. Един съвсем прост и вкусен начин да си набавим повече хубаво за чревната ни флора, храносмилателната система и изобщо да се чувстваме добре.
За какво са полезни пробиотиците?
Много съвременни изследвания доказват благоприятното въздействие на приема на пробиотици и важността им за пълноценното човешко хранене. Целта им е да потиснат развитието на вредните и да увеличат количеството на полезните бактерии в чревната ни флора. До какво води това? По-пълноценно функционираща храносмилателна система, засилени защитни сили на организма, стабилност на имунната система и още много истински предимства.
С какво био пробиотиците Inner Peace са по-различни от пробиотиците, които вече са на пазара?
Във всичко, което правим в Harmonica, търсим простите решения, без претенции и с много уважение. В пробиотиците Inner Peace вложихме български щамове с доказано пробиотично действие, открити в българското кисело мляко и изолирани от уникалната български природа.
Разработихме два вкуса. Единият е класически: пробиотик от българско кисело мляко с добре познатите ни щамове Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus. А другият е пробиотик със сушени ябълки, в който, освен емблематичните два щама сме добавили и Lactobacillus acidophilus и ябълковото брашно за несмилаеми пребиотични фибри и различен вкус. Направихме ги така, че да се грижат чисто и пълноценно – включихме микроорганизми с българско ДНК – „диви“ бактерии без генна модификация. А чрез естествена ферментация постигнахме високата им и качествена концентрация. Пробиотиците Inner Peace се отличават със съдържанието си – просто и без нищо излишно – само двата щама, лиофилизирани и стрити на прах. Повечето хранителни добавки са в капсула или в саше и често съдържат пълнители като нишестета, целулоза или сухо мляко, а капсулите се правят от компромисни суровини.
Както при всички наши продукти, така и тук държахме да използваме био суровини с отлично качество. Затова нашите бактерии се отглеждат в био мляко, не се стабилизират и обработват допълнително. Отне ни няколко години и считаме за голям успех, че успяхме да сертифицираме пробиотиците Inner Peace като биологични продукти.
A с какво е уникален Lactobacillus bulgaricus?
Знаете, че първият продукт на Harmonica е киселото ни мляко и за нас тази бактерия е един от най-големите поводи за българска гордост! Lactobacillus bulgaricus е единственият пробиотичен щам, носещ името на народ и географска територия. Той е първият микроорганизъм, селектиран от човека и е най-важният от растителните лактобацили. Има доказани здравословни ползи – стимулира имунната система, регулира чревната микробна флора, оздравява стомаха, червата и черния дроб, оказва антиалергично действие.
Той е най-голямата по размер пробиотична бактерия, която спира развитието на болестотворни бактерии. А в човешкия организъм стимулира развитието на живеещите в него други пробиотични бактерии като acidophilus и bififobacterium. Без Lactobacillus bulgaricus развитието на останалите е трудно и техните ползи биха били по-малки.
Lactobacillus bulgaricus под микроскоп
Как разбираме, че един пробиотик е добър и работи за нас? Видове щамове, брой, концентрация на бактериите, какво да гледаме?
Най-важно е да „слушаме“ тялото си, да наблюдаваме как то откликва на една или друга храна, включително на функционалната. При пробиотиците от съществено значение е не броят, а вида бактерии и възможността те да функционират както трябва. За предпочитане е да са по-малко количество, но работещи и поставени в правилната среда. Нашите микроорганизми не се развиват в изкуствена среда, те се намножават естествено и това ги прави силни и издържливи.
Ако обърнете внимание, на всяка опаковка пробиотик концентрацията се изписва на степен – 109, 108 – това посочва броя бактерии в един грам продукт. 1 грам е малка площ, на която трябва да се съберат всички видове бактерии, вложени в пробиотика. Колкото по-големи са тези цифри, толкова по-тясно и неудобно за някои от щамовете. Съответно по-агресивните и устойчиви микроорганизми оцеляват за сметка на по-слабите. Lactobacillus bulgaricus е сравнително голяма и устойчива бактерия. В крайна сметка на опаковката може да е изписано, че приемате 12 различни щама във висока концентрация, но на практика до вас ще стигат живи само онези, които могат да оцелеят в тази среда.
Важно е добрите бактерии да бъдат налични в продукта през целия срок на годност. А това зависи най-вече от подходящата селекция на щамове, от процеса на производство и правилното съхранение на пробиотика на рафта в магазина и след това у дома.
Защо пробиотиците Inner Peace се предлагат на прах, а не в капсули, таблетки? Това предимство ли е?
Прахообразната форма има много ползи. На първо място така се усеща колко вкусен е пробиотикът Inner Peace. И също – директният прием позволява на бактериите да започнат своето действие още от устната кухина и да стимулират първия имунен отговор на организма.
Най-вече вяраваме, че храната е удоволствие и преживяване за много от сетивата. Искахме да пречупим възприятията относно добавките и да предложим удобен и приятен начин за техния прием. Ежедневното пиене на капсули често е обременяващо, не е никак вкусно преживяване и изисква усилия. Трябва да си силно мотивиран и убеден в ползата им, за да изпълняваш това. Избрахме да предложим пробиотиците ни под формата на функционална храна, за да добавим удоволствие от вкуса и да доближим процеса до максимално естествения му вид. Така приемът на пробиотик става лесен и желан дори от децата, а вкусът му позволява той да се добави в смути, плодова или млечна закуска и да се превърне в забавно преживяване за всички.
Колко често трябва да се приема? Трябва ли да се правят паузи?
Свикнали сме да имаме причина за приемa на пробиотици, обикновено след лечение с антиобиотик или като добавка за бебета и малки деца. Но истината е, че организмът ни се нуждае всекидневно от ферментирали храни и такива, съдържащи полезни микроорганизми и пробиотични бактерии. Нашите пробиотици ще съдействат и след лечение с антибиотик, но, тъй като са чисти и балансирани, могат да се приемат всеки ден, дори и продължително време без почивка. Особено в периоди, в които имунният отговор на организма ни е намален. Важното е да се спазва препоръчителната дневна доза.
Подходящ ли е за бременни или кърмещи дами? А за деца?
По време на бременноста жените страдат по-често от дискомфорт, свързан с нарушено храносмилане и понижена имунна система. Пробиотиците са ефективно средство, с което да се премине по-леко през този период. И в тази връзка, да – пробиотиците Inner Peace са подходящи за бременни и кърмещи майки, както и за цялото семейство – от бебета в периода на захранването (на възраст 6+ месеца) до най-възрастните. Всеки има своята причина и смисъл.
Също могат да се препоръчат и при нарушено храносмилане, подуване и газове, вследствие на невъзможност за преработване на храни, предизвикващи алергии. Известно е, че Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus подпомагат разграждането на млечната захар (лактоза) и сложните млечни протеини, съдържащи се в млечните продукти.
И отново - да се доверяваме на препоръките на лекуващия лекар, педиатъра и най-вече отговора на организма ни, защото всеки човек е уникален в същността и физиологията си.