Нейната майка Анита Якимова, 30 год., държавен служител, разказва за живота на дъщеря си през деветия месец

Това, което най-много ме радва през този месец, са двете зъбчета, които пробиха без проблем. Знам, че Рая вече е голяма и зъбчетата отдавна трябваше да са се появили, но ето, че са факт и това е повод за гордост. Очаквах дъщеря ми да е много нервна и да е кисела, но тя е спокойна и доволна с новата си придобивка. Този месец режимът й на живот се промени много. Тя започна да спи повече, противно на всички очаквания. Докато беше по-малка, никак не искаше да гушва възглавницата, а сега си ляга навреме вечер и става сутрин в съвсем удобен за мен час. Събужда се веднъж през нощта, защото е жадна. Това е ритуал, от който не може да се откаже.


Рая вече
направи първите си крачки

Колкото и да се опитваше, така и не се научи да пълзи добре. Въпреки че още е малка, вече забелязвам, че ходи стабилно, а това предизвиква усмивките на всички наоколо. Забавно е да я гледам как се клатушка. Сложих я в проходилка, когато беше на около 6 месеца, но не й хареса много и вече не иска да седи там. Сега оставям малката красавица в креватчето, тя се изправя на решетката и се примъква по нея, като се държи здраво. Понякога слиза на пода и обикаля цялата стая, като винаги иска да се подпира. Рая отваря всички шкафчета. Понякога е наистина трудно да я следя и да внимавам какво прави. Често сама включва компютъра и редовно дърпа кабела на мишката. Дъщеря ми може би ще стане компютърен специалист, като порасне. Много й харесва, че мишката свети и не спира да я върти. Постоянно “пише” по клавиатурата, но бързо се разсейва, ако има други шумове наоколо. Обожава да си играе и с фотоапарата. Каквото намери, всичко слага в устата.
Рая се събужда към 8 ч. и обикновено закусва с попара. Следва игра до 11 ч. и толкова се изморява, че почти задължително заспива. На обяд хапва пюре. Двете излизаме на разходка, а ако времето е студено, оставаме вкъщи, за да се забавляваме заедно. Към 17 ч. е време за следобедна закуска и спане. Вечерята е в 8 ч. по време на новините и после – в креватчето. Къпя Рая през ден. Млякото е най-предпочитаната й храна. Следобед хапва грис и нишесте. Постоянно се мръщи на кисела и затова не го включвам в менюто й.

Малката госпожица
не харесва играчките

Предпочита да се забавлява с телефоните и домашните уреди. Постоянно върти в ръцете си кабелите, зарядните и дистанционните за телевизора или уредбата.
Всяка вечер я приспивам със “Зайченцето бяло” – тази песничка много й харесва. През деня, докато сме вкъщи, много й допада популярната музика и заедно танцуваме на нея. Рая обича да гледа рекламите по телевизията, но нищо друго не привлича вниманието й. Тя е много общителна и  много се радва на децата, с които се срещаме в парка. Винаги се опитва да ги пипне или да им каже нещо. Започна да произнася и някои думи: “та-та”, “да-да”, “ба-ба”. Вече разбира много неща и по-лесно общувам  нея.
По цял ден съм сама. Вечер съпругът ми, като се прибере от работа, ми помага, докато свърша някои неща из дома.
Надявам се, че скоро Рая ще проходи без допълнителна помощ. Страх ме е да не падне и да не се уплаши. Това може да отложи този процес с известно време, но съм сигурна, че нещата ще са наред, ако внимавам. Засега я пазя.
Дъщеря ми проявява характер, инат е, но с всеки изминал ден става все по-послушна. Тя бързо расте и постоянно научава все повече нови неща.