Можете да ги засечете из алеите на столичния Южен парк, където правят редовните си разходки заедно с 6-месечните си мъници. Теодора (35 год.), Мария (30 год.) и Веселина (35 год.) са три неразделни майки, за чието приятелство важна роля изиграва инициативата С „9 месеца“ на училище. Теди и Веси се познават отпреди и заедно решават да посещават училището за бъдещи и настоящи родители на „9 месеца“. Мария обаче се присъединява към компанията им един петък, на поредната лекция за бременни. Ето какво си спомня тя за този ден: „За пореден път закъснях за лекция на училището, тъй като по време на бременността изпитвах страхотна „жажда” за сън и все се успивах. В залата съзрях свободно място при две момичета. Побързах да се настаня до тях и започнах с интерес да слушам лектора, който говореше за обезболяване на раждането. Скоро дойде ред и на бременните да задават въпроси. Оказа се, че и трите бяхме доста любознателни и една през друга питахме лектора.

Лекцията приключи,
но дискусията помежду ни продължи
Последва запознанство, започнахме да се уговаряме и за следващи лекции в училището. Така се породи приятелството между мен и другите две момичета – имахме еднакви интереси, свързани с бременността, а по-късно и с отглеждането на бебето.“И трите момичета са единодушни, че една от най-полезните лекции, на която са присъствали, е била за кърменето, представена от д-р Анета Попиванова – един от най-утвърдените български специалисти по лактация. „Много ми помогнаха и лекциите, свързани с раждането, както и с грижите за бебето. Например лекцията за бебешкия масаж. Продължаваме да посещаваме тези срещи, но вече само когато темите са свързани с отглеждането и възпитанието на детето”, обяснява Теодора.

„Като майка най-интересна ми беше лекцията на д-р Лалка Рангелова за захранването“, припомня си Веселина.

„Всяка бременна е засипвана от информация и от противоречиви мнения и се чувства доста объркана кое всъщност е най-доброто за бебето й. Затова е хубаво, че има С „9 месеца” на училище! Сбирките дават сигурност на бъдещите майки, сред които бях и аз, за което безкрайно благодаря на организаторите! След всяка следваща лекция
ставах все по-уверена и
по-добре информирана

за новите събития и преживявания, които ме очакват – раждане, подготовка и посрещане на бебето у дома“, отбелязва Мария.

Скоро след като се сближават, момичетата установяват, че  имат много общо помежду си. Например фактът, че разчитат единствено на татковците за грижите за детето, а не на баби или на бавачки. Темите им на разговор обаче често напускат „бебешката територия“. „Свързват ни не само бременността и децата, но и общи интереси в професионален план, защото се оказа, че и трите работим в сферата на строителството“, обяснява Веселина.

Ето как сближаването в С „9 месеца“ на училище понякога се оказва за цял живот. И ражда приятелства, които надхвърлят моментните сходни вълнения и интереси... 

„9 месеца“