Ако си задавате въпроса кога детето ви ще може да се облича само, отговорът не може да е много точен и категоричен.

Само ориентири

Около двегодишната възраст обаче най-вероятно малчуганът ви ще успява (понякога!) да събуе чорапите или да съблече тениската си, макар и с невероятно сложни маневри. Повечето деца започват да се обличат и събличат самостоятелно, преди да навършат 3 год. Това, разбира се, е само ориентир – при някои овладяването на умението подранява, при други закъснява.

Как да помагате

Вие можете да помогнете на детето си да овладее по-добре обличането и събличането. От вас се изискват последователност, търпение и добронамереност.
Купувайте му дрехи, чието обличане и събличане става възможно най-лесно. Всякакви връзки, много копчета и илици само ще затруднят детето и ще охладят ентусиазма му да се справя само. Поощрявайте го да овладява събличането и обличането само с ласкави думи и хвалби. Ако го наблюдавате скептично или дори присмехулно, непрекъснато му правите забележки, не очаквайте скоро добри резултати.


Не го пришпорвайте. Осигурете му достатъчно време. Когато го оставяте да се облича само, не бързайте, не нервничете, не се дразнете на неговата непохватност и мудност. Помислете си, че и вие сте имали такъв период в детството си... Посрещнете по-спокойно първите тренировки на малчугана.
Подреждайте дрехите му в реда, в който се обличат. Купувайте панталони с ластик в талията. Моделите, които се закопчават с цип отпред, “не се обслужват” лесно. Най-подходящи са дрехите, които са с копчета тик-так. Съветвайте детето да започва закопчаването на дрехата отдолу нагоре – така няма да пропусне някое копче или да закопчае дрехата накриво.
Купувайте му и обувки без връзки, които се закопчават с лепенка тип “репей”. Това ще улесни обуването им. Примирете се, че най-вероятно детето ви ще усвоява обличането и събличането дълго време. Понякога ще е нужно и вие да му помагате. Правете го много деликатно. Придружавайте го с обяснения защо и как става най-добре, пускайте шеги и въвличайте детето в тези действия като в игра.
Ако то вече е успяло да се облече само, не го преобличайте поне известно време – дори да не ви харесва как го е направило или пък да смятате, че е избрало неподходящи дрехи. Напротив – похвалете го. Това ще го изпълни с гордост и ще го стимулира. Колкото до чорапите – не бъдете много претенциозна и към тяхното обуване и събуване. В началото сигурно единият крак ще е обут с чорапа както трябва, но на другия той ще е нахлузен наопаки. Не е повод за драма или за разочарование! Важно е, че е дошло времето, когато детето ви все повече ще се оправя без помощта на мама.