Списание “9 месеца” направи проучване сред 322 бременни от София, Пловдив, Бургас, Варна, Стара Загора, Плевен и Велико Търново, които посещават С “9 месеца” на училище. Процентите при част от отговорите са над 100, защото някои от запитаните са дали повече от един отговор.41% от бъдещите майки споделят, че са качили повече от 5 килограма от началото на бременността. Те смятат, че това е напълно в нормата и не се притесняват от паласките или закръглените бузки. Други (23%) внимателно преценяват менюто си и първите 6 месеца са наддали по-малко от 5 килограма. Има и такива (18%), които не се ограничават и стрелката на кантара при тях е скочила с цели 10 килограма след положителния тест. Не са малко и тези (12%), които са наблегнали на шоколада и тестените храни и са качили повече от 15 килограма още далеч преди термина.


48% от бременните не са променили режима си на хранене, след като са разбрали, че ще стават майки. Повечето от тях споделят, че предпочитат сандвичите пред салатите и нямат достатъчно време, за да готвят здравословно. Те се надяват, че бебето ще си набавя всички необходими вещества от техния организъм. Има и такива (35%), които включват в менюто си повече плодове и зеленчуци. Други (12%) спазват старата поговорка „Яж за двама” и са увеличили порциите. Само 5% следват съветите на „9 месеца” и избягват опасните храни, например меки сирена.

52% от запитаните признават, че любимата им храна през бременността са плодовете. Те наблягат на ябълките, прасковите, крушите и динята. По-малко бременни предпочитат пъпеша. Не са малко и тези (33%), които са изкушени от сладкишите (сладолед и шоколад). Те споделят, че често стават дори през нощта, за да задоволят глада си. Зеленчуците са предпочитани от 29% от бъдещите майки, а месото – само от 20%.


76% от анкетираните са категорични, че през бременността са станали въздържателки. Веднага след новината за бебето те са престанали да пият алкохол. Други (24%) обаче си позволяват, макар и рядко, чаша вино или бира. Някои признават, че са убедени в лечебните качества на виното и в релаксиращия му ефект и не биха искали да се отказват от него.

65% от бременните споделят, че са ограничили някои храни от началото на бременността. Те се въздържат да хапват мазни и сладки ястия, защото са прекалено калорични. Други пък избягват пикантните и пържените храни, защото предизвикват киселини. Има и такива, които са забравили вкуса на шоколада. Все пак не са малко и тези (35%), които сядат на масата, без да си поставят ограничения.

59% от бъдещите майки не биха се подложили на диета, ако през бременността нададат повече от 15 килограма. Те смятат да ограничат храната след раждането. Сега те  хапват повече плодове и зеленчуци, за да осигурят на бебето онова, от което се нуждае. Други (35%) обаче са на мнение, че грижата за фигурата е важна дори и през бременността и са готови да се подложат на строг режим под контрола на диетолог.