Какво може
На седем месеца детето вече не обича да лежи по гръб. То се обръща ту на лявата, ту на дясната си страна. Вече добре владее и един трик – повдига глава и протяга към мама или към някой друг ръцете си, за да го вземе.
То може да пълзи самостоятелно (някои пропускат това и направо прохождат), да седи със или без помощ, да хваща предмети и да ги пренася от едната в другата си ръка.


Детето произнася първите срички –  "ма-ма", "да-да", "па-па", но не влага в тях очаквания смисъл.

Време за първото зъбче?

Обикновено около тази възраст се появява първото зъбче. Процесът обаче може да подрани или да се забави. Сигнали за пробива са раздразнителност, постоянно пъхане на ръцете в устата и чесане на венците.


Хранене
Ако вече сте включвали храни, различни от кърмата, в началото на седмия месец заместете още едно кърмене с нова храна – безглутенова каша (глутеновата може да се въведе след 7-ия месец).
През ден редувайте по половин твърдосварен жълтък и месно-зеленчуково пюре. Включете в менюто още плодова каша, но не като основна храна, а един час преди или след хранене.
През седмия месец детето се храни пет пъти дневно през 3 ½ часа и спи през деня 3 пъти по 1 ½ часа. Нощният сън продължава 10 часа. 
Това са само ориентири.

Как да му помагате
 Отделяйте повече време за занимания с детето.
 Хранете го седнало на специално столче.
 Подавайте му разнообразни по форма, изработка и големина предмети.
 Често му задавайте въпроси “Къде е...?”...

Смущаващи факти
 Детето не проявява интерес към предмети и няма желание да ги докосва.
 Не изговаря срички.