Децата постепенно се приучват да спят непробудно. Как може да им помогнете. Девет месеца всичко е наред. Като се изключат почукванията по корема на мама, цари спокойствие. Но щом бебокът се появи на бял свят, започват безсънните нощи.
Защо много деца са неспокойни през нощта? Много просто – защото спането е умение, което всеки човек трябва да овладее. Повечето малчугани постигат стабилен ритъм на съня едва на четири или на шест години. Сънят се променя в зависимост от стадия на развитие на детето.

Първите 30 дни
Гладът буди детето Най-после сте вкъщи с новороденото. То спи много и се събужда често за кратко. Кога става това, не знаете, защото то още няма изработен ритъм на съня, по който да се ориентирате. Да сте винаги нащрек, е ново усещане за Вас.
Всичко е ново и за бебето. То забелязва първата голяма промяна в живота си – гладно е. Досега чрез пъпната връв е получавало храна от плацентата, сега усеща всеки два до четири часа присвиване в корема, плаче и пак заспива след или още по време на кърменето. Новородените спят между 12 и 20 часа.
Как да реагирате
Важно е да отгатвате желанията на бебето си и да удовлетворявате потребностите му. Изчакайте малко, за да разберете дали то просто проплаква в съня си, или наистина е гладно. Ако моментално го вземете на ръце, може да прекъснете съня му.
Наблюдавайте фазите му на сън и бодърстване, мимиката и езика на тялото му. Забележете как плаче – отчаяно, уплашено или настоятелно. Ще се изненадате колко изразителен може да е толкова тъничкият гласец на новороденото.

Между първия и третия месец
Детето научава, че има ден и нощ
Нощите Ви най-често са неспокойни и през деня се чувствате изтощена. Използвайте всяка възможност за почивка. Скоро ще забележите, че сънят на детето постепенно се променя. Периодите на сън и бодърстване вече могат по-ясно да се разграничат. Фазите на дълбок сън се удължават и детето събира повече сили за изучаване на света през периодите на бодърстване. То научава, че има ден и нощ. Времената за сън се променят – на края на първия месец то спи най-дълго през нощта, а след три месеца нощният му сън трае общо от 6 ½ до 12 часа. Продължителността на съня се регулира от светлината и тъмнината, без значение дали източникът на светлина е слънцето или лампата. Много бебета са особено активни между 17 и 22 ч., когато родителите вече са на края на силите си. Кърмачетата плачат не само от глад или умора, а и за разтоварване. Вечерните сълзи им помагат да заспят.
Как да реагирате
Покажете на детето разликата между деня и нощта. Достатъчно е по време на следобедния сън да оставите пролука между пердетата, през която да прониква малко светлина. Тогава бебето ще спи добре, но не много продължително. През нощта обаче трябва да е тъмно. До четвъртия месец бебето минава през много фази на полусън. Затова не бързайте да го вземате на ръце, преди да се уверите, че е будно. Срещу вечерния плач няма цяр. Той е нещо нормално, но изтощително за Вас. Затова през тази трудна фаза се редувайте с партньора. Нежният масаж и гушкането на бебето ще помогнат и на него, и на Вас да се отпуснете.
Някои кърмачета страдат от колики, най-често поради поглъщането на повече въздух по време на храненето. Оригването помага, може би трябва да преосмислите Вашето меню, като избягвате бобови растения, лук и чесън.
Ако бебето плаче въпреки че сте го люлели, масажирали, разхождали сте го из стаята, пели сте му песнички, известно време не правете нищо повече. Може би то просто има нужда от спокойствие и след като поплаче още малко в креватчето, ще заспи.

До шестия месец
Любопитство към света
През нощта сте ставали три пъти, успокоявали сте бебето и в резултат сте омаломощена до краен предел. Всичко това е нормално. Някъде между третия и шестия месец повечето бебета откриват ритъма на своя сън – сутрешна дрямка, кратък следобеден сън и продължителен сън през нощта. Чак към края на шестия месец около 80% от децата спят между 6 и 12 часа. Кърмачетата се будят по-често, защото огладняват по-бързо от хранените със заместител на майчина кърма. Но и свикналите да пият вода или да се хранят през нощта също се будят често.
Как да реагирате
От петия или шестия месец децата не се нуждаят от хранене през нощта. Те спокойно могат да издържат 8 –10 часа без храна. Постепенно нощите ще станат по-спокойни, ако успеете да отучите детето да яде през нощта. Това ще Ви се удаде постепенно. Нахранете го преди лягане и се опитайте през нощта да го успокоявате с нежен глас, без да палите лампата и без да му давате да пие вода. Ако имате късмет, то ще заспи след кратък протест. Ако не, няколко нощи подред му подавайте шишето с малко неподсладен чай или с вода. След няколко дни опитайте да не му давате шишето и да го успокоявате само с гласа си.

След шестия месец
Откриване на самотата
Досега бебето Ви не е създавало проблеми при лягането, сега изведнъж отказва да заспи. То плаче и крещи, когато се опитвате да го сложите в креватчето. Детето е направило важна крачка в развитието си. През първите шест месеца то се е чувствало част от своето обкръжение. Колкото повече расте, толкова по-ясно бебето осъзнава, че между него и света няма автоматична връзка. То се учи да седи и узнава колко много неща не може още да прави. Изведнъж заспиването означава да пропадне само в голяма черна дупка. Затова се опитва да отложи момента на раздялата и с нежелание ляга в креватчето.
Как да реагирате
Незабавно въведете ритуал за заспиване. Това може да е песничка, молитва или кратка приказка, която ще разказвате винаги със същите думи. Важно е всяка вечер да посвещавате 5–10 минути изцяло на бебето си. Дайте му мека играчка, която да гушка, докато заспи, и се погрижете този предмет да е винаги на едно и също място в креватчето. Вечер преди заспиване детето няма нужда от тишина. Тракането на кухненските съдове, разговорите, музиката са познати шумове, които дават на детето усещането, че всички са около него.