Интимна вечеря и после гушкане пред телевизора... Понякога дори и на вас ви се случва да правите планове за вечерта, в които не включвате детето. За съжаление много често именно в такива моменти малкото ви съкровище решава, че не му се спи и всичко се проваля. Приспиването се оказва изключително тежка задача. Има хиляди доказателства, че сънят е от изключително значение за най-малките. Техният физически растеж и психично съзряване зависят и от него. Ако обаче не сте от щастливите майки, които се радват на бебе, което спи по цяла нощ, предлагаме ви няколко трика как да прилъжете малкия непослушник, за да спи сладко цяла нощ.

Започнете отрано
Добре е да започнете приготовленията за приспиване отрано. Обяснете на малчугана, че няма проблем през деня да не спи, но стане ли тъмно навън, вече е време да се мушва в леглото. Изкъпете го и го преоблечете поне половин час преди времето за сън. Нека се настрои, че ще си ляга.

Не отстъпвайте
Важно е винаги да приспивате малчугана по едно и също време. Създайте строги правила и не ги нарушавайте колкото и детето да плаче и да се тръшка. Придържайте се към установените норми и ритуали – къпане, измиване на зъбките, обличане на пижамката, “Лека нощ” на мечо... Не отстъпвайте пред хитрините на детето, че му се пишка или иска да пие вода.

Предупредителни сигнали
Кажете на по-голямото си дете, че е време за сън поне 10 минути по-рано. Така то ще може да се подготви и да свърши това, което прави в момента. Ако дойде при вас и поиска още 5 минути, най-добре отидете с него и му помогнете да довърши заниманието си и след това заедно се пригответе за лягане.

Усмивки преди лягане
Забавлявайте се заедно преди сън. Направете нещо смешно, докато къпете малкия непослушник или му показвате как да си измие зъбите. Престорете се на чудовището, което идва да го гъделичка. Внимавайте обаче да не го изплашите и да го възбудите. Ако малчуганът ви има любима играчка или кукла, приспете ги, преди той да си легне. Направете вечерта колкото може по-забавна.

Време за игра
Понякога ви се струва, че детето е пълно с енергия и жизненост и наистина не е уморено. Не се залъгвайте. На най-малките сънят никога не им достига, ето защо важно е родителите да им го осигуряват. Погрижете се детето ви да е в леглото навреме. Дори и да кара пластмасовата си количка и да подскача наоколо, съвсем скоро ще забележите, че то се е уморило и кротко спи свито на кравай.

Въпрос на избор
Още от съвсем малки децата обичат да са независими. Може да се учудите, но дори 2-годишните държат да вземат решения. Ето защо добре е да дадете възможност на вашето съкровище да решава и когато става въпрос за съня. Нека прецени с коя пижама ще си легне. Така със сигурност то ще се почувства по-независимо.

Настроение за дрямка
Добре е малко преди сън да се забавлявате заедно като рисувате или гледате детски филмчета. Не позволявайте на детето да тича наоколо и да буйства. Спокойната атмосфера вкъщи е знак за него, че наближава време за сън.

Малките изключения
Със сигурност има моменти, в които създаденият ред няма да се спазва – рождени дни, Нова Година, когато детето е болно... Създавайте други правила за моментите на “малки изключения”.