Да си майка в Чикаго е истинско удоволствие и същевременно предизвикателство. Казвам се Зорница Кръстанова и със съпруга ми Васил от няколко месеца живеем в Чикаго (САЩ). Тук сме заедно с двете ни деца –  Рая на 1 год. и Алекс на 5 год. Посетихме този град преди няколко години на екскурзия. След това взехме решение да рискуваме и да участваме в лотарията за „зелена карта”. Изненадата ни беше голяма, когато получихме писмо, че сме спечелили.


След кратко колебание и семеен съвет взехме решение да се преместим в страната на неограничените възможности и да започнем работа тук. Знаехме, че няма да е лесно, но поехме предизвикателството. 34 1111

Чикаго е един от най-големите градове в Америка – мегаполис с многобройни небостъргачи. На фона на внушителните модерни сгради се открояват многобройните зелени паркове, в които майките с деца като мен могат да прекарват времето си в забавления и игри. Щатът Илинойс, в пределите на който е Чикаго, предлага много и разнообразни
програми за подпомагане на семейства с деца
Социалната система е добре уредена. Двойките с ниски и средни доходи се подпомагат финансово. Родителите, които работят, имат достъп до висококвалифицирани грижи за децата. По този начин те могат да ходят на работа, без да се притесняват за здравното, емоционалното и социалното развитие на малчуганите си. Законовата уредба е такава, че подпомага и имигрантите като нас, които в началото се сблъскват с редица трудности, особено когато са с две малки деца. За новопристигналите е предвидена помощ от медицински сестри. Те винаги са на разположение при отглеждането на малчуганите. Щатът предлага и най-разнообразни програми за здраве, както и програми, чрез които майки помагат на децата под 6-годишна възраст.

Бременните, кърмачките, майките с деца до 5 години могат да се възползват от друга социална придобивка –
т.нар. „Здрави бебета”

Това е програма, която може да осигури храна – мляко, сок, яйца, сирене, зърнени култури, фъстъчено масло, както и информация за здравословното хранене и здравни услуги. Само с едно телефонно обаждане до социалните служби жената може да получи необходимата информация.
Да запишеш детето си в детска градина, не е проблем
Възможностите са много и най-разнообразни. В Чикаго има градини за деца на възраст от 6 седмици до 6 години. Някои детски градини приемат само деца между 2- и 6-годишна възраст, други пък – от 6 месеца до 12 години. Ако родителите искат да запишат детето си в предучилищна програма от 5-годишна възраст, то трябва да отговаря на определени изисквания – да знае азбуката и да може да брои до 20. Повечето детски градини предлагат интерактивно обучение – четене, писане, изкуство, музика, езици, спорт. Родителите избират как малчуганът да посещава заниманията – през целия ден или само до обяд.
Разбира се, и в Чикаго има редица проблеми при отглеждането на децата. Икономическата криза още продължава и много от общинските бюджети са намалени. Това драстично засегна и програмата „Предучилище за всички”, която даваше възможност на малчуганите на 3 и 4 години да посещават детска градина най-малко 2 ½ ч. на ден. Сега много деца остават у дома си. Разбира се, всички родители се надяват положението да се подобри и скоро привилегиите да се върнат. Онова, което е важно, е, че щатът продължава да се грижи за младите семейства и социалната политика е изключително добра.

Мама Зорница