Количка, креватче, дрешки, комплектче ританки, кремчета, а столчето за кола... Приготовленията за бебето отнемат много време. Те обаче са само малка част от всички притеснения, които ви вълнуват през 9-те месеца. Ако не мислите за покупките, се терзаете за това как ще мине раждането или каква майка ще сте. Когато пък сте в добро настроение, наум говорите на нероденото си мъниче или милвате корема си. За съжаление всички това неминуемо се отразява върху работата ви. Ставате все по-разсеяна и често дори не чувате какво ви казват колегите.


Със сигурност в началото на бременността изпитвате истинска възбуда и ви се иска
да съобщите на всички, че ще ставате майка
Новината е толкова завладяваща, че ви е трудно да потиснете желанието да я споделите с останалите. Все пак вътрешният глас ви съветва по-добре никой да не знае и затова се стараете всичко да изглежда както преди. Съсредоточавате се върху задачите, ходите на срещи, дори оставате до късно след работа. Това обаче е периодът, в който по-близките ви колеги вероятно ще разкрият голямата ви тайна. Именно тогава се появяват сутрешното гадене и неразположението, тъмните кръгове под очите и виенето на свят. Ако държите да запазите всичко под секрет, трябва да скриете тези симптоми. Това е и времето, през което все по-често ще се унасяте в мисли за бебето, тъй като първите месеци бъдещата майка е най-любопитна какво именно се случва с нея и как тялото й и бебето се променят през 9-те месеца. Ако усетите, че още в началото сте много разсеяна и трудно се концентрирате върху задълженията си, които ви затрупват, подредете ги по приоритети. Направете списък с най-важното, което трябва да свършите.

Степенувайте ангажиментите си
и отхвърляйте задачите една по една. Така ще се предпазвате от стреса, че сте забравили или пропуснали да свършите нещо.
Ако ви предстоят трудни преговори в офиса или имате важна среща, не се притеснявайте. Пригответе си чаша чай и се опитайте да направите всичко, което обикновено сте вършили, преди да забременеете. Ще подредите мислите си, докато пиете глътка по глътка.

Опитайте се да се концентрирате само върху ангажиментите си и за малко да се откъснете от мислите за бебето. В обедната почивка обаче може да помечтаете или да прегледате някой каталог за бебешки дрешки.
С течение на времето коремчето ви ще расте и вече няма да можете да криете от колегите си и най-вече от шефовете, че сте бременна. Разбира се, първоначално едва ли ви се иска да се отнасят към вас като към непълноценен служител. Може дори да се дразните, че вече всички гледат на вас с друго око. Постепенно обаче ще осъзнавате, че колкото и усилия да полагате, не си струва, а и няма да успявате да свършвате толкова работа, колкото преди. Ето защо
не е зле да намалите малко оборотитe
еи да сте по-спокойна. Все пак внимавайте – не закъснявайте за работа и не си тръгвайте по-рано без причина. Има работодатели, които стриктно изискват работното време да се спазва, а това, че сте бременна не е извинение. Със сигурност колегите ви ще са по-толерантни към вас и ще се опитват да не ви товарят с прекалено много ангажименти. Възползвайте се от всяка възможност.
Добре е деликатно да ограничите общуването с тях извън работно време. Изключвайте служебния си телефон веднага след работа.
Не изпадайте в униние дори да виждате, че работата не върви и все по-трудно се справяте със задачите. Напишете на един лист проблемите си и така ще прецените кой е съществен и за кой не бива да се притеснявате. Добре е още отсега да се научите да съчетавате професията с майчинството.

Катерина Кирилова
психолог