Навън вилнее люта зима и баба ви със сигурност ще ви посъветва да облечете бебето с няколко ката дрехи и да го завиете с пухения юрган, който пази от три поколения. Дали обаче това е добра идея и как да стоплите детето в най-страшната зима?

Способността на новородените да регулират телесната си температура е по-различна от тази на възрастните. Тяхната терморегулация все още е несъвършена. Не е лесно да осигурите комфорт на малчугана през студения сезон, така че той хем да се чувства добре, хем да не се прегрее. Ето отговорите на няколко важни въпроса, които сигурно ви измъчват през зимата.

Как да съм сигурна, че бебето ми е достатъчно облечено?
Многото дрехи, навлечени една върху друга, са ключът към успешното обличане през зимата. Нека детето ви изглежда като зелка – да е облечено с няколко ката дрехи. Въздухът, който влиза между пластовете, изолира от студа. Обличайте малчугана с една дреха повече, отколкото носите вие. Не забравяйте винаги навън да му слагате шапка. Внимавайте обаче да не прегреете детето. Не го навличайте прекалено. Ако дрехите са повече, то ще се зачерви, ще започне да се поти и да плаче. Когато това стане, махнете част от тях. В случай че на детето му е студено, бузите му ще станат бледи, а кожата – на петна.

Как да стопля бебето през нощта?
Добре е да поддържате около 17–18 С° в стаята, в която спи детето. Не увеличавайте термостата. Не оставяйте креватчето на бебето в близост до парното и в никакъв случай под климатика. Винаги поставяйте ръцете на детето над завивката, за да не може да я отметне над главата си през нощта. Ако искате да затоплите креватчето допълнително, сложете бутилка с топла вода. Не забравяйте да я махнете, преди бебето да легне. За да сте сигурна как се чувства мъничето, сложете ръка на гърба или на гърдите му. Ако те са достатъчно топли, значи няма проблем. Не се безпокойте в случай че ръцете или крачетата му са студени – това е нормално.

Какво да направя, ако по кожата на бебето има сухи петна?
Опитайте се да предотвратите появата на подобни сухи петна по кожата на детето. Ограничете къпането през зимата, за да не се изсушава кожата на малкото. Не използвайте сапун при всяко измиване. Ако кожата на бебето е прекалено суха, сложете подходящ крем без алкохол. В случай че проблемът се задълбочи, консултирайте се с дерматолог.