Навън зимата е в разгара си, а вътре в стаята при бебето е толкова топло и уютно. Страхът от студа ви принуждава да останете вкъщи – нали бебето може да се разболее? Грешите! Разходката е задължителна дори и през студените зимни дни. Разбира се, има някои правила, които трябва да спазвате.

Опасен ли е студът?
Запомнете – няма сезон, през който разходките да са забранени! Не бива да извеждате новороденото единствено докато то не навърши две седмици. След това обаче, ако навън е около 10–12 ºС, не духа силен вятър и няма мъгла, може да излезете с него на първата му разходка.

Подготовката е много важна
Преди първата разходка, трябва да сте тренирали детето за срещата със студения въздух. Облечете го добре и за около 5–10 минути го оставейте на широко отворен прозорец в стаята. Повтаряйте поцедурата 4–5 дни. След тази подготовка първата разходка навън може да е 15–20 минути. Постепенно увеличавайте времето до 1–2 часа.

Как да е облечено
Избирайте облеклото за разходка според температурата навън. Помнете, че вълнените дрехи най-добре задържат въздуха и поемат влагата. Те осигуряват сигурна изолация за тялото. Бебешката кожа е нежна и суха и за да не я дразните, на голо обличайте памучни дрехи – боди, фланелка... Най-отгоре може да е космонавтът с качулка от водонепромокаема материя. На разходката през зимата бебето задължително трябва да е с шапка. На детето няма да му е студено, ако е с няколко ката дрешки (на принципа на зелката). Ако усетите, че му е топло, може да свалите някоя, за да не се изпоти.

Мръзне ли?
От време на време проверявайте дали бебето не се охлажда, или претопля. Имайте предвид, че вие се движите, а то лежи неподвижно в количката, така че вашето усещане не е много показателно. Ако не ви е студено, това не означава, че бебето също не мръзне. Неговото тяло още твърде слабо реагира на лошите атмосферни условия. Най-лесно ще се ориентирате, ако през 10 мин докосвате бузките и ръчичките на детето – те може да са студени, но в никакъв случай не бива да са ледени.

По-често ли ще боледува?
Много майки се притесняват, че щом бебето им е зимно, то по-често ще боледува. Няма правило, но все пак в този първи сезон за него са нужни повече грижи...
Винаги при разходките навън освен с възрастта се съобразявайте и със здравното състояние, и с физическото развитие на детето. През зимата го разхождайте най-малко два пъти на ден за ½ –1 час.
Вярно е, че през този сезон вирусните инфекции са по-чести и вероятността от заболяване е по-голяма. Това не означава, че ще предпазите бебето, ако го държите само у дома. Продължителният престой в помещения с парно отопление е нездравословен. В топлия въздух има изобилие от прах и болестотворни микроорганизми. При отоплението с печки с твърдо гориво кислородът във въздуха в помещението намалява. Сухият въздух дразни лигавиците и те не са сигурна бариера срещу инфекции.
Запомнете – студът не причинява вирусни заболявания. Най-здравословно е сухото, студено и слънчево време. Извеждането навън, смяната на топло и студено закаляват бебето и повишават устойчивостта на организма му към респираторни заболявания. Затова, щом атмосферните условия позволяват, не пропускайте разходката!